Patatesin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Bozulmuş Patatesin Zararları!
Patatesin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Bozulmuş Patatesin Zararları!


Patates bozulur mu? Patateslerin uzun süre dayanma eğiliminde olduğunu fark etmiş olsanız da, bozulmadan önce ne kadar süre dayandığını merak edebilirsiniz.

Genel olarak, pişmemiş patatesler kabukları soyulmadan 1 haftadan birkaç aya kadar saklanabilir. Bir kiler veya toprak altı mahzeni tarafından sağlananlar gibi daha soğuk sıcaklıklar, oda sıcaklığına göre daha uzun süre bozulmadan saklanmasını sağlar.


Pişmiş patates bozulur mu? Pişirildikten sonra, patatesler buzdolabında 4 güne ve dondurucuda 1 yıla kadar dayanır, ancak pişmiş patates püresinin kalitesi donma ile zarar görür. 


Patatesin bozulduğunu nasıl anlarız? Bozulmuş patates yersek neler olabilir?

Patatesin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Bozulmuş Patatesin Zararları!
Patatesin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Bozulmuş Patatesin Zararları!


Kabuğu yeşile dönmüşse içerdikleri ‘solanin’ adlı madde zehirlenmeye yol açabiliyor. Yeşil renk koyulaştıkça zehirleme etkisi artıyor ve vücut direnci zayıf kişilerde ölüme bile neden olabiliyor.

Çiğ patates sıkı ve sağlam olmalıdır. Çürümeye başladığında büyük çürükler oluşur, siyah lekeler ortaya çıkar ve yumuşar. Lekeler olmasa bile yumuşamış patates yine de tüketilmemelidir. Normal şartlar altında patates toprak ve cevizimsi kokar, eğer küf kokuyorsa bu da patatesin bozulduğu anlamına gelir.


Filizlenmiş Patates Yenir mi?

Filizleri çıkardığınız sürece, bazı Uzmanlar filizlenmiş patatesleri tüketmeyi tamamen güvenli kabul eder. 

Öte yandan, bazıları da filizlenmiş patateslerin toksik olduğu ve gıda zehirlenmesine ve hatta potansiyel olarak ölüme neden olduğu konusunda uyarır.

Filizlenmiş patates kişide baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, ishal gibi zehirlenme belirtilerine yol açabiliyor.  

Patateslerinizin filizleri varsa, yakında onları yemek en iyisidir. Filizler büyüdükçe, bitkiden şekerler ve besinler emer, büzülmesine, küçülmesine ve sertliğini kaybetmesine neden olurlar

Bir patates filizlenirken, glikoalkaloid içeriği artmaya başlar. Bu nedenle, filizlenmiş patates yemek, bu bileşiklerin aşırı miktarlarını almanıza neden olabilir. 

Belirtiler genellikle filizlenmiş patatesleri yedikten birkaç saat ila 1 gün içinde ortaya çıkar.


En Çok sorulan sorular: patatesin bozulduğunu nasıl anlarız, bozuk patates nasıl anlaşılır, bozulmuş patates nasıl anlaşılır, patates bozulduğu nasıl anlaşılır, filizlenen patates yenilir mi, yumuşamış patates bozulmuşmudur


-- sponsor içerik --

---