Mide Koruyucu İlaçlar Erken Ölüm Riskini Arttıyor!


Mideyi korumak için kullanılan bazı ilaçlarda ölüm riski olduğu ortaya çıktı. Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, mide koruyucu ilaçların taşıdığı riskleri A Haber'e paylaştı.

Halk arasında reflü ilaçları veya mide koruyucu ilaçlar olarak bilinen proton pompası inhibitörlerinin (PPİ) erken ölüm riskini %25 artırdıkları belirlendi. PPİ sınıfı ilaçlar yerinde ve kısa süreli kullanıldığında gerçekten “müthiş” ilaçlardır. Bu ilaçlara mide koruyucu denmesi ve her ilaç alana mide koruyucu olarak sürekli verilmesi bir tıp rezaletidir.

Halk arasında reflü ilaçları veya mide koruyucu ilaçlar olarak bilinen proton pompası inhibitörlerinin (PPİ) erken ölüm riskini yüzde 25 artırdıkları belirlendi.

BMJ Open’ de yayınlanan araştırma, US Department of Veterans Affairs kapsamındaki 3.5 milyon kişiye ait tıbbi kayıt verileri üzerinde gerçekleştirildi (1).

Analizlerde PPİ kullananlarda ölüm riskinin mide ilacı kullanmayan veya H2-blokeri (famotidin, ranitidin) gibi başka bir tür mide ilacı kullananlara göre yüzde 25 yüksek olduğu ve kullanım süresi arttıkça riskin de arttığı tespit edildi.

PPİ’ ların daha önce de kalp krizi, felç, kolit, zatürre, kolon kanseri ve kemik kırığı riskini artırdığı, B12 ve magnezyum eksikliğine yol açtığı bildirilmişti (2).

Halk ve ne yazık ki doktorlar tarafından da mide koruyucu ilaçlar olarak adlandırılan PPI sınıfından ilaçların en tanınmışları omeprazole (Omeprol) , lansoprazole (Lansor) , pantoprazole (Pantpas) ve esomeprazole (Nexium) ve rabeprazole (Pariet)’ tir.

PPİ’ nin düşük dozları USA’ da reçetesiz olarak da satın alınabiliyor.

PPİ ölüm riskini neden artırıyor?

Bu sınıf ilaçların nitrik asit üretimini azaltarak damarların iç yüzeyini döşeyen “endotel hücrelerinin” biyolojik olarak hızla yaşlanmalarına ve kromozomların uçlarında bulunan ve biyolojik saat gibi davranan “telomorlerin kısalmalarına” yol açtıkları biliniyor.

Telomerleri kısalan hücrelerin bölünmeleri bozuluyor ve böylece damar duvarında bir hasar meydana geldiğinde endotel hücrelerinin çoğalamamaları tamir olayını menfi etkiliyor.

Reflü ilaçları rastgele ve senelerce kullanılıyor

Bilim dünyasının “ilacı bırakırsanız mide kanamasından gidersiniz” benzeri korkutmalarının da katkısıyla PPİ başlanan hastaların büyük kısmı bu ilaçları senelerce yani ölene kadar (!) kullanıyor.

Bu da zaten bu ilaçların tüketimindeki artıştan da belli oluyor.

2012′ de 48 milyon kutu kullanılan reflü ilaçlarının (PPİ) tüketiminin 3 senede yüzde 25 artarak senede 60 milyon kutuya çıktığını görüyoruz.

Üstelik PPİ, son zamanlarda öksürükten ses kısıklığına boğaz yanmasından astıma kadar birçok hastalığın da temel tedavisi oluverdi.

Öksüren bebeklere bile PPİ verildiğini söyleyeyim, gerisini siz tahmin edin.

Gelelim neticeye

BİR: PPİ sınıfı ilaçlar yerinde ve kısa süreli kullanıldığında gerçekten “müthiş” ilaçlardır.

İKİ: Uzun süreli tedavilerde PPİ dışı mide ilaçları (H2 blokerleri) tercih edilmelidir.

ÜÇ: Bu ilaçlara mide koruyucu denmesi ve her ilaç alana mide koruyucu olarak sürekli verilmesi bir tıp rezaletidir.

DÖRT: İlacı ticari bir ürün gibi gören ve serbestçe reklȃmlarının yapılmasını teklif eden kendini bilmez doktorlara selam olsun!

Kaynaklar:

1. https://eurekalert.org/pub_releases/2017-07/wuso-phd062917.php

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/11/17/yazilar/tip-yazilari/reflu/mide-koruyucu-ilaclar-felc-riskini-de-artiriyor/
-- sponsor içerik --

---