Varikosel Nedir? Varikosel Hakkında Merak Edilen Bilgiler
Varikosel hakkında merak ettiğiniz bilgilere sayfamızdan ulaşabilirsiniz.


1. Varikosel nedir?

Varikosel, testis çevresindeki toplardamarların genişlemesine verilen isimdir. Varikosele bağlı olarak toplardamarlarda kanın birikmesi testislerde sıcaklık artışına yol açabilmektedir. Buna bağlı olarak testiste hasar oluşmaktadır. Sperm üretimi etkilenebilir. Sperm sayı ve hareketini azaltabilir.

2. Varikosel Çocuk Olmasına Engel olur mu?

Varikosel, çocuk olmasını engelleyen bir hastalıktır. Sperm üretimini etkileyerek sperm sayı ve hareketinin azalmasına yol açmaktadır. Buna bağlı olarak kişinin çocuğunun olmasına engel olur. Bazı hastalarda ileri düzeydeki varikosel hastalığında yıllar içerisinde sperm sayısı sıfır değerine inebilmektedir.

3. Varikosel ne tür belirtiler verir?

Varikosel hastalığında kişide testiste ağrı, testisler ve skrotumda sarkma, bacak içindeki kaslarda çekilme olmaktadır. Varikoselin 3. evresinde (Grade 3) elle muayene etmeden bile gözle görülebilecek düzeyde damarlarda genişleme görülür. Hastalar genelde kendileri de testis içindeki damar şişliğini farkedip doktora başvururlar.

4.Varikosel ne sıklıkta görülür?

Varikosel, toplumdaki erkeklerin %15’inde görülür, çocuk olmaması sebebiyle başvuran erkeklerin ise %40’ında varikosele rastlanır.

5. Varikosel spor yapmakla artar mı?

Varikosel hastalığı, yatkınlığı olan kişilerde ortaya çıkar. Ağır sporlar(Fitness, halter gibi) varikoselin ortaya çıkmasına ve varolan varikoselin şiddetinin artmasına yardım eder.

6. Varikosel ameliyatı yapılmasına nasıl karar verilir?

Varikosel tespit edilen hastalardan sperm tahlili istenir. Sperm tahlilinde sperm sayısı ve hareketi normal ise varikosel ameliyatına gerek yoktur. Eğer sperm sayı ve hareketi düşükse varikosel ameliyatı yapılması uygun olacaktır. Varikosel ameliyatı sonrası sperm sayı ve hareketinde artış gözlenir.

7. Varikosel nasıl tedavi edilir?

Varikosel hastalığı, ameliyat ile tedavi edilir. Mikrocerrahi teknik kullanılarak yapılan mikroskopik varikosel ameliyatı en ideal yöntemdir. Mikroskopik varikosel ameliyatında toplardamarlar, atardamarlar ve lenf damarları kolayca ayırt edilebilmektedir. Mikroskop sayesinde atardamar ve lenf damarları korunarak toplardamarlar kolayca bağlanabilmektedir.

9. Varikosel ameliyatının mikrocerrahi yapılmasının avantajları nedir?

Varikosel ameliyatı, mikroskop kullanılarak yapıldığında, yanlış damarların bağlanması engellenirken, toplardamarların hepsi bağlanarak varikoselin tekrarlaması engellenmiş olur. Mikroskop kullanılmadan yapılan ameliyatlarda lenf damarlarının bağlanmasına bağlı olarak hidrosel ismi verilen testis çevresinde sıvı toplanması ile karakterize bir durum ortaya çıkar.

10. Varikosel ameliyatı sonrası ne kadar hastanede kalmak gerekir?

Varikosel ameliyatı sonrası hastanede 1 gün kalmak gerekir. Ameliyattan 1 gün sonra hasta taburcu edilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır, ameliyattan 3-4 saat sonra hasta yemek yiyebilir, 5-6 saat sonrasında yürüyebilir.

11. Varikosel ameliyatı sonrası ne zaman banyo yapılabilir?

Varikosel ameliyatı sonrası 4-5 gün sonrasında banyo yapılabilir. Erken banyo yapmak istendiğinde ameliyat bölgesine su geçirmez Tegaderm pansumanı yapılarak ameliyattan 1 gün sonrada banyo yapabilirler. Ameliyat bölgesine alınması gerekmeyen, eriyen dikişler konulur.

12. Varikosel ameliyatı sonrası ne zaman cinsel ilişki olabilir?

Varikosel ameliyatı sonrası 15 gün cinsel aktivite önerilmez. Kasların zorlanıp dikişlerde açılma olmaması için ağır eşya kaldırmaması da önerilir. Spor olarak yürüyüş 4-5 gün içerisinde olabilirken, ağır sporlar için en az 1 ay geçmesi gerekir.

13. Varikosel ameliyatı sonrası ne zaman kontrol gerekir?

Varikosel ameliyatı sonrası ertesi gün pansumanı yapılıp hasta taburcu edilir, 2-3 gün sonra bir kez daha kontrole çağrılır. Yara yeri kontrol edilir, normal şartlarda 2-3 günden sonra pansuman yapmaya gerek yoktur.

14.Varikosel ameliyatı sonrası ne zaman sperm tahlili yapılması gerekir?

Varikosel ameliyatından 3 ay sonra sperm tahlili yapılması gerekir. Her 3 ayda bir sperm tahlili yapılması uygun olur. En iyi sonuç 1 yıl sonundaki sperm tahlilinde ortaya çıkar.

15.Varikosel ameliyatı sonrası sperm sayısını artırıcı ilaç verilir mi?

Varikosel ameliyatı sonrası 3. ayda sperm tahliline bakılır ve yeterli artış olmadığı görülürse sperm sayı ve hareketini artıracak ilaç tedavisine başlanabilir.
-- sponsor içerik --

---