Bacak Neden Şişer? Hangi Hastalıklarda Bacak Şişer


Bacak Neden Şişer? Hangi Hastalıklarda Bacak Şişer

Bacak şişmesi neden meydana gelir?


Bacak şişmesi problemleri, tüm vücudumuzu ilgilendiren bir problemin habercisi ya da tek bacakta görülüyorsa da görüldüğü bacağa ait bölümsel bir hastalığın ön habercisi olabilmektedir. 

Bu tip problemlerin ne şekilde ortaya çıktığı, ne kadar sürelerde devam ettiği veya ne derecede sürdüğü uzun süreli bir hastalığın ya da bölgesel kısa süreli hastalıkların ortaya çıkışına sebep olarak gösterilebilir.

Bunun yanında sağ bacak şişmesi ya da sol bacak şişmesi gibi problemlerin ortaya çıkış durumlarında, vücutta var olan başka durumların (hamilelik gibi) ya da başka bir hastalık için kullanılmakta olan ilaçların yan etkilerinin de etkili olduğunu söylemek mümkündür. 

Metabolizmamızda ödem olarak adlandırılan durumların sıklıkla kendisini belli ettiği yerler bacaklar, ardından da ayaklardır. Bacak şişmesi ve ayak şişmesi durumlarının ortaya çıkışında bahsettiğimiz bu ödemler; bulundukları bölgelerdeki dokularda fazla sıvının birikmesi, sıvıların gerektiği gibi diğer dokulara taşınamaması gibi durumların etkisi altında oluşmaktadır.

Uzun süre ayakta kalan bireylerde ve uzun süre oturma pozisyonunda bulunan bireylerde ayak şişmesi durumuyla birlikte ayakkabılar ayağı sıkmaya başlar ve takip eden süreçlerde ayakkabıları giymekte zorluk çekilmeye başlanabilir. 

Devam eden süreçte bu şişkinlik ayak bileğine ve bacaklara da sıçrayarak kişinin bacaklarında ağrılar baş göstererek hantallaşma durumu da meydana gelebilmektedir.

Bacak şişmelerinin görüldüğü ilk etaplarda  bu durum sadece gündelik olarak ağrılanma ve dış görünüş olarak rahatsızlık yaratsa da, ilerleyen zamanlarda bacak şişmelerinin ciddi sağlık problemleri yaratacağı göz önünde bulundurularak bu tip problemleri olan bireylerin içinde bulundukları problemi ihmal etmeden mutlaka kısa zamanda bir uzman doktor kontrolüne görünmeleri önerilmektedir.

Bacak şişmesi durumunun sadece tek taraflı olarak bir bacakta görülmesi durumu, o bacağın iç kısmında damarlarda ya da lenf kanallarında var olan bir hastalığın habercisi olduğu bilinmektedir. Biyolojik olarak bacaklarda bulunan toplardamarlar, kirli kanı kalbe götürmekle görevlidir. 

Ancak bu görevlerini yerine getirirken uzun saatler boyunca ayakta çalışmak, aşırı kilolu olma hali, genetik faktörler ya da fazlaca sayıda doğum yapmak gibi etkenlerle karşılaşırsa yerine getirmesi gerekenleri eksik yaparak daha az çalışmakta ve bu kirli kanın bacaklarda birikmesine yol açmaktadır.

Bu hastalığın adı tıp dilinde “venöz yetmezlik”tir. Venöz yetmezlik problemleri, kişinin yaşamsal özelliklerine ve bedensel özelliklerine bağlı olarak değişik biçimlerde bacak şişmesi durumu yaratabilmektedirler. 

Az önce bahsedilen taşınması gereken kanın toplardmar içerisinde birikinti yapmaya başlaması, bu toplardamarların içerisinde pıhtı yaratarak bacaklarda ani olarak şişmeler meydana getirmektedir.

Toplardamarlarda meydana gelen bu birikinti ve pıhtı modelleri, sağlığımızı ciddi anlamda tehdit edebilecek süreçler ortaya çıkartabileceğinden mutlaka dikkate alınması gereken hususlardandır. 

Şişmenin ilk olarak ortaya çıktığı bir kaç saat içerisinde bacaklarda aynı zamanda ağrı, sıcaklığın artması, bacak bölgesinde deri renginin gözle görülür biçimde koyulaşması ve kızarıklaşması şeklinde belirtiler de ortaya çıkartabilmektedir.

Bununla birlikte şişmelerin her iki bacakta aynı zamanlarda görülmesi, vücuttaki başka hastalıkların ortaya çıktığının göstergesi olmaktadır. 

Örnek verilecek olursa; vücutta ortaya çıkan kalp yetmezliği problemleri, böbrek hastalıkları, guatr hastalığı ve bir takım metabolizmal hastalıklar bacak ödemlerine sebep olabilmektedir. 

Aynı şekilde bu tip hastalıklardan meydana gelen bacak şişmelerinde nefes darlığı, bel ağrıları, göğüs ağrıları ve çarpıntı gibi belirtiler de ek olarak görülebilmektedir.

Bacak Neden Şişer? Hangi Hastalıklarda Bacak Şişer


Bacak şişmesinin nedenleri nelerdir?


Vücumuzda temel olarak bulunan dokuların ara formlarında, bu dokuların ihtiyaç duyduğu sıvıların devir daim olduğu bir lenf kanalı sistemi bulunmaktadır. Bu kanalların koltuk altı ve kasık gibi bölgelerde bulunan kısımları, yer çekiminin tam tersine aşağı doğru değil yukarıya doğru ekseriyetle taşıma işleminde bulunmaktadır. Ancak gündelik yaşantısında az hareket eden, kilo problemi olan kişilerde bu kanallar tıkanabilmektedir. Böylece bunun etkisi ilk önce bacaklarda görülerek bacaklar şişmeye başlar.

Farklı hastalıklar için kullanılan ilaçlar (örneğin; steroid ilaçları, yüksek tansiyon ilaçları, antidepresan hapları, diyabet ilaçları ve hormon ilaçları gibi) da bacaklarda şişme durumu yaratabilmektedirler. 

Aynı şekilde hamilelik sürecinde olan kadınların hormonal olarak değişim göstermeleri neticesinde bacaklarında da şişlik gözlemlenmesi mümkün olmaktadır. Bu durumun ciddiyeti genel manada altıncı aydan sonra kendisini belli etmektedir. 

Eğer altı ay geçtikten sonra hala bacak şişkinlikleri devam ediyorsa mutlaka bir hekime gözükmek gerekmektedir.

Bacak şişmesi durumunun tedavisi


Öncelikle bu tip tedavilerde bacak şişkinliğinin ana sebebi yapılan tetkiklerle belirlenip, sorunun ana kaynağına yönelik bir tedavi uygulanması gerekmektedir.

Bu tip şişkinliklerin ortaya çıkmasını tetikleyen uzun sürelerde oturma, uzun sürelerde ayakta durma gibi durumları mümkün olduğunca azaltmaya yönelik davranışlar sergilenmelidir. Kaçınılmaz olarak bu durumu yaşamak zorunda kalan bireyler ise (bazı durumlarda iş koşulları uzun saatler oturmayı ya da ayakta kalmayı gerektirebilmektedir) bacaklarına yardımcı olabilmek adına evlerine gittiklerinde düz bir zemine uzanarak bacaklarını yukarı kaldırmalıdırlar.

Bacak şişkinlikleri, bacak damarlarındaki yetmezliklerden kaynaklanıyorsa bu durum bacaklarda varis görülmesine de otomatikman sebep olacaktır. Bu tip görüntülerin önüne geçmek için bacağı destekleyici çorap giymek de mantıklı bir çözümdür. 

Varisin önüne geçebilmek adına ayrıca yürüyüş yapmak da etkili bir yöntem olarak bilinmektedir.

Vücudunda aşırı kilo sorunu olan bireylerin de bacaklarında meydana gelen bu tip sorunlardan kurtulmak adına mutlaka bir an önce kilo sorunlarından kurtulmaları gerekmektedir. 

Kilo vermek için hemen bir diyetisyene gitmesi gereken bu kişiler, fazlalık olan kilolarını verdikten sonra bacak damarlarındaki baskı da otomatikman azalacak ve şişlik problemleri zayıfladıkça ortadan kalkacaktır.


-- sponsor içerik --

---