Gebelikte Bel ve Sırt Ağrıları Neden Olur?
Gebelikte Bel ve Sırt Ağrıları Neden Olur?

Bel ve sırt ağrıları
hamileliğin çok yaygın yan etkilerinden biridir. Ama ağrıyı nasıl dindireceğinizi bilirseniz, hele ortaya çıkmasını önlemenin yollarını öğrenirseniz, önemsiz bir soruna dönüşür.Hamilelik, bedende büyük değişiklikler gerçekleşen bir dönemdir. İlk aylardan başlayarak, hormon düzeylerinizde akıl almaz yükselip alçalmalar olur ve aylar ilerledikçe, içinizdeki değişiklikler, dış görünüşünüzü de etkilemeye başlar: Belinizin biçimi kaybolur; karnınız büyümeye başlar; hamile olduğunuzu duymamış herkesin, ilk bakışta bebeğiniz olacağını anlaması, uzun sürmez.

Kadınların binlerce yıldır çocuk doğurmalarına karşın, evrim hamileliği ve doğumu hiç de kolaylaştırmış gibi görünmemektedir. İçinizdeki bebek büyüdükçe ve bedeniniz buna uygun uyumu yaptıkça, asıl organlarınız sağa sola itilir ve belli bir neden olmaksızın, durup dururken kendinizi “yıpranmış” hissetmeye başlarsınız.

NEDENLERİ

Hamilelik dönemi boyunca oldukça büyük yük altında kalan bölgelerden biri, sırtınız ve belinizdir; bu yükü azaltmak yolunda bir girişimde bulunmazsanız, sırt ve bel ağrıları, ö-nemsiz bir rahatsızlık olmaktan çıkarak, ciddileşir. Kadınların çoğunda, hamileliklerinin bir döneminde, sırt ve bel ağrıları kaçınılmaz olarak gelişir. Bunun nedeni, etenin (plasentanın) kas kirişleri ile kas bağlarının doğuma hazırlık olarak yumuşayıp gevşemesine neden olan progesteron hormonunu üretmesidir. Bu olay özellikle leğen bölgesi çevresinde oluşur. Progesteron, aynı zamanda, omurgaya destek olan bağların da gevşemesine neden olur; bu da omurganızı, gerilmeye daha duyarlı bir duruma getirir.

EK AĞIRLIK

Hamileliğiniz sırasında taşımakta olduğunuz ek ağırlık gündelik stresleri artırırken, hamile kadının benimsediği duruş biçimi de, sırtının alt yanındaki gerginliği artırır. Hamilelik sırasında aşırı ağırlık yüklenen sırtınızda, zaten hamilelikten önce de sorunlar varsa ya da ..özellikle kötü bir duruş biçiminiz varsa, gerginlik büsbütün artabilir.

En çok rahatsız olan bölge, sırtınızın altından kaba etlerinizin üstüne kadar olan bölümdür. Buna yol açan, omurga ile leğen arasındaki eklemleri yumuşatan hormonlardır ve hamileliğin sonraki aşamalarında, bu rahatsızlık neredeyse kaçınılmazdır.

Bel-sırt ağrılarına kas gerginliği de yol açabilir. Sırta büyük kaslar destek verir ve bunların aşırı olarak kullanılması ya da üstüne ek bir ağırlığın yüklenmesi, sırtınızın ağrımasına yol açar.

SİYATİK SİNİRİ

Bel-sırt ağrılarının çok yaygın bir başka nedeni de, siyatik sinirinin baskı altında kalmasıdır. Siyatik siniri, bedenin bütün alt yanına ve bacaklara uzanan dallarıyla, insan bedenindeki sinirlerin en büyüğüdür. Bir omur diskinde çatlaklar ya da yarılmalar olması, siyatik sinirini olduğu yerde açığa çıkarır. Bu da, hamilelik sırasında bedeninizin tuttuğu fazladan sıvıyla şişen içindeki yumuşak dokunun fırlamasına ya da dışarı sarkmasına neden olur. Sarkan bu doku, omurganın alt yanındaki kemik kanallarını bastırır. Siyatik siniri omurilikten çıkarak bacağa bağlandığından, ağrı, sırtınızdan bacaklarınıza doğru dağılarak yayılır.

İşte hamilelikte bel ağrısını azaltan o öneriler…


  • Hamileliğe bağlı olarak vücudunuz değiştikçe duruşunuz da değişebilir. Ancak kambur ve yanlış duruşu önlemek için nasıl durduğunuzu sıklıkla kontrol etmelisiniz. Başınız ve omuzlarınız dik olmalı. Bu duruş bel ve sırt ağrılarının oluşmasını önleyebilir.
  •  Hamilelikte babet olarak adlandırılan altı tamamen düz olan ayakkabılar giyilmemeli. Çok az topuğu olan ayakkabıları seçin. Evde de rahat ve çok az topuklu ayakkabılar giyebilirsiniz.
  •  Yere doğru asla belinizi bükerek eğilmeyin. Yere eğilmeniz gerektiğinde dizlerinizi bükerek, beliniz dik olarak şekilde çömelin ve yine aynı şekilde doğrulun.
  •  Geceleri ya da gündüzleri dinlenirken sırt üstü yatmayın. Yan yatın ve karnınızın altını ince bir yastıkla destekleyin. Bu sayede bel ve sırt ağrılarınızda ciddi bir azalma meydana gelecektir.
  •  Çok yumuşak ve çok sert yatakları tercih etmeyin. Serte yakın ancak çok sert olmayan bir yatakta uyumalısınız.
  •  Oturma pozisyonundayken mutlaka belinizin arka bölümüne yastık koyun. Yastık belinizi tam olarak kavramalıdır.
  •  Bel ve sırt ağrılarını azaltan egzersizleri yapın. Egzersiz öncesi mutlaka doktorunuza danışın.
  •  Belinizi destekleyen ve hamilelikte kullanılabilen kemerleri deneyebilirsiniz. Bu kemerlerin nasıl kullanılması gerektiği konusunda doktorunuzdan bilgi alın.
  •  Hamileliğinizin ilk günlerinden son günlerine dek sürekli dinlenmeye özen gösterin. Uzandığınızda ayaklarınızı yüksek bir yere koyun.
  • Uzun süre ayakta kalmayın. Her 5 dakikada bir birkaç dakikalığına da olsa oturarak dinlenmeye çalışın.
  •  Uzun yürüyüşler bel ve sırt ağrılarının temel nedeni olabiliyor. Günde yarım saatten daha fazla yürümeyin.
  •  Ağır eşyalar kaldırmak hem ağrılara hem de düşük sebebi olabilir. Asla ağır eşya kaldırmayın.
  •  Ciddi bel ağrıları yaşadığınızda bir havluyu ısıtarak belinize koyabilir ve hafif masaj yapabilirsiniz.

İlgili Aramalar: Gebelikte Bel ve Sırt Ağrıları neden olur, Gebelikte Bel ve Sırt Ağrıları nedir, Gebelikte Bel ve Sırt Ağrıları nedenleri, Gebelikte Bel ve Sırt Ağrıları tedavisi, Gebelikte Bel ağrısı neden olur, Gebelikte Bel ağrısı nasıl geçer, Gebelikte sırt ağrısı olurmu, Gebelikte Bel ve Sırt Ağrıları ile ilgili bilgiler
-- sponsor içerik --

---