Ayak Ağrısı Neden Olur? Ayak Ağrısı Nasıl Geçer?

Ayak Ağrısı Neden Olur? Ayak Ağrısı Nasıl Geçer? ile ilgile bilgiler yazımızın devamında..
Eski Çin tıbbına göre bir insanın ayakları vücudun en önemli yerlerinden biridir.  Hatta Çinliler ayaklardaki ağrıların vücudun belli bölgeleriyle ilintili olduğunu, yine vücudun belli yerlerindeki ağrıların geçmesinin ayakların rahat ettirilmesine bağlı olduğunu düşünürler.

Ayak ağrıları ciddi anlamda yorgunluğun belirtisi olabileceği gibi başka nedenlerden de kaynaklanıyor olabilir.

Ayak ağrısı nedenleri:

  • Uzun süre ayakta durmak.
  • Uzun süre oturmak veya yürümek.
  • Uzun süre yanlış ayakkabı giymek
  • Fazla kilolara bağlı ayaklara binen aşırı yük (Hamilelik dahil)
  • Ayağın anatomik yapısında bozukluk(düz tabanlılık vs.)
  • Tırnak batması
  • Açık yaralar
  • Ayakta çıkan nasırlar.
  • Topuk çatlakları


Ayak Ağrısı Nasıl Geçer
En sık karşılaşılan ayak ağrısı uzun süre ayakta durmaktan ve yürümekten olan ayak ağrısıdır. Bu tip ayak ağrıları için yorgunluğa bağlı olarak meydana gelen ayak ağrıları denilebilir. Genel olarak kendini sızlama ve şişkinlik şeklinde belli eder. Bir ileriki durumunda da ayakların aşırı derecede su topladığı görülür.

Bu tip ağrıların basit ve pratik yöntemlerle üstesinden gelinebilir.

Örneğin klasik bir yöntem olan ayağı tuzlu suda bekletme, aslında bilimsel de bir yöntemdir de. Buradaki amaç tuzun yarattığı ortam farklılığından dolayı ayakta biriken fazla ödemin atılmasının sağlanması ve böylelikle şişliklerin geçirilmesidir. Bir kova içerisine bir çay bardağı kadar tuz atılıp ayaklar 10-15 dakika kadar bu suda dinlendirilirse, şişliklerin indiği ve ağrının hafiflediği görülecektir.

Yine şok tedavisi de ayaklardaki ağrıyı geçirmekte kullanılabilir. Bu tedavi yönteminde soğuk su dolu bir kova ve sıcak su dolu bir kova kullanılır. Ayaklar önce soğuk suya, ardından sıcak suya daldırılarak bekletilir. 10 dakika boyunca bu işlem sırasıyla tekrarlanır. Tedavi sonrasında da birkaç dakikalık masaj ile kan dolaşımı artırılır.

Ayak Ağrısı Neden Olur?
Ayaktaki anatomik bozuklukluklar belli zaman sonra ayaklarda ciddi ağrılara sebep olur. Özellikle ayak tabanı ağrısı ve ayak altı ağrısı yaratan bu tip durumlar için mutlaka ortopedik ayakkabılar kullanmak gerekir. Bu ayakkabıların amacı ayaklardaki duruma göre özel hazırlanmış olması ve bu nedenle ağrıyı azaltabilmesidir.

Yine tırnak batması veya nasır gibi ciddi ağrı yaratabilen sorunlar da vardır. Bu tip sorunlara kişisel müdahale etmek genel olarak sorunları daha da artırır. Bu nedenle mutlaka bir uzmana görünmekte fayda vardır. Ağrı ile yaşamaktansa küçük bir operasyonla rahatlanabilir.

Hamilelikte ayak ağrıları sıklıkla yaşanır. Kilo almaya devam eden anne adayının iskelet sistemi bir süre sonra sinyaller vermeye başlar. Anne adayının ayakta fazla durması ağrılara neden olur. Bu durumda kalsiyum eksikliğinin de payı vardır.

Ayak topuk ağrısı da yine çok sık rastlanan ayak ağrılarındandır. Topuk kemiği yürüyüş sırasında yere ilk temas eden kısım olduğu için vücudun tüm ağırlığını taşır. Bu durum daha kolay aşınmasına yol açar. Çok büyük bir olasılıkla tek ayakta meydana gelirler. Bu tip ağrılar için evde bir takım masajlar yapılabilse de, genel olarak bir uzmandan yardım almak daha iyi sonuçlar doğrur.
-- sponsor içerik --

---