Karun kadar zenginim sözlerini birçoğumuz duymuştur. Peki kimdir Karun? Bu zenginlik nereden gelmiş ve ne ile ölçülmüştür? Karun kimdir ve hazinelerinden nelerdir?

Karun Hazineleri Nedir? Karun Kimdir? Lidya Kralı Karun Hakkında Bilgiler

Lidya’nın son kralı olan Karun M.Ö 560-540 yılları arasında Lidya’nın kralllığını yapan Karun zenginliği ve bolluğu ile ün salmıştır. Lidyalılar parayı bularak tarihte bir çığır açmış ve adını tarihe yazdırmayı başarmıştır.Paktalos Deresi adı verilen dere kenarında bulunan altın rezervleri Lidya’yı zengin bir duruma getirmiştir.Bu buluş ilkçağ dünyasının altın çağıdır diyebiliriz.

Uşak’ta Güre köyü yakınlarında ilk hazine ortaya çıktı tabii ki bize özgü şekilde; köylüler prensesin mücevherlerini tek tek çıkarıp aldılar ve yaklaşık 60-70 bin lira civarı bir ücrete hazineleri sattılar.İlginçtir güvenlik önlemleri arttırılmadı ve aynı bölgede yine bir hırsızlık vakası daha gerçekleşti,altın takı,gümüş kap gibi hazineler çalınarak yine yüksek meblalara satıldı.


Peki çalınan eserler ne oldu ya da kimlere satıldı?
Soyguncular bir süre sonra yakalandı eserlerin bir kısmı Metropolitan müzesinde sergilendi. Kalan hazinelerin ise müzenin deposunda saklandığı çıkan haberler arasında… Karun’un 2500 yıl önce yaşadığı topraklar Uşak’ın Güre Köyü,eserler geri alınabildi mi diye sordum ben de ilk olarak kendime bunu araştırması çok da uzun sürmedi aslında eserler konusunda Metropolitan müzesine dava açılmış ve bu davayı kaybedeceğini anlayan müze eserleri ait olduğu yere Uşak Arkeoloji Müzesine iade etmiştir. Uşaktaki müzede yaklaşık 40 ila 50 bin eserin olduğu belirtiliyor ancak eserlerin bir kısmı müzenin bahçesinde sergileniyor örn:mezar taşları, mermerler, yazılı bloglar…

Soygunculardan biri D.E isimli vatandaş Cezasını çekmek üzere hapse girip çıkmış ve köylülerin anlattığına ve Uşakta duyulanlara göre felç geçirmiş sancılı bir şekilde ölmüş ve öldüğünde cesedinin çürümüş vaziyette olduğu Uşak halkı tarafından da bilinmektedir. Bu şahsın oğulları da cinayete kurban giderek,trafik kazası geçirerek can vermişlerdir. İkinci soyguncu eşinden ayrılmış,oğlu intihar ederek hayatına son vermiş ve köye döndüğünde halinin harap olduğunu söylemekte köylüler. Bu bir tesadüf mü yoksa bir adalet mi bilinmez ancak haksız yere iş yapanların sonu hiç de iyi olmadı. Karun Hazineleri Uşak Müzesinde sergileniyor
-- sponsor içerik --

---