Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 28 Ağustos 2014'te dolacak olması nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cumhurbaşkanı seçiminin ilk oylamasının tarihi 10 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise ikinci oylamayı 24 Ağustos 2014 olarak belirledi. Türkiye, tarihinde ilk kez cumhurbaşkanını seçmek için 10 Ağustos'ta sandık başına gidecek.

10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanı Seçiminde Nasıl Oy Kullanılacak?


''TERCİH'' veya ''EVET'' mühürü

Oy verme günü sandık başına gelen seçmenler, sandık kurulu başkanı tarafından sırayla birer birer alınacak. Gebeler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını verecek. Sandıkta görevlendirilen güvenlik görevlileri ve yaşlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilebilecek.

Sandık başına gelen seçmenin yanında olması gereken belgeler

Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı
Resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı
Pasaport
Evlenme cüzdanı
Askerlik belgesi
Sürücü belgesi
Avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.
Oy pusulasında adayların adı, soyadı ve fotoğrafları yer alacak

Cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak oy pusulasında "Cumhurbaşkanı Adayları" ibaresi ile YSK tarafından çekilen kuraya göre sırası belirlenen adayların adı ve soyadı şeklinde yer alacak. Kura çekimi sonrası oy pusulasının birinci sırasını Recep Tayyip Erdoğan, ikinci sırayı Selahattin Demirtaş, üçüncü sırayı ise Ekmeleddin İhsanoğlu aldı. Pusulada adayların fotoğrafları da yer alacak. Cumhurbaşkanı seçimine katılacak adayların birleşik oy pusulasındaki sıralaması, seçimin ikinci oylamaya kalması halinde de geçerli olacak.

Sandık kurulu başkanı tarafından seçmene kapalı oy verme yerine girmeden önce, birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine, aday için ayrılan bölüme ''TERCİH'' veya ''EVET'' mührünü basılacak. ''TERCİH'' veya ''EVET'' mührü dışında herhangi bir yerine imza atmaması veya işaret koymaması, aksi halde oyunun geçersiz sayılacağı, birleşik oy pusulasını düzgün bir şekilde katlayıp zarfa koyması ve yapıştırması gerektiği belirtilecek.

Oy zarfına oy pusulası dışında herhangi bir şey konulması durumunda oy geçersiz sayılacak. Seçmenlere oy kullanırken hata yapmaları durumunda, yeni bir oy pusulası verilmeyecek. Bu durum seçmene oy pusulası verilirken açıklanacak.

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi gerekecek.

Oy vermeye gelirken yanınızda olmaması gerekenler nelerdir?

Seçmenin; cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesinin yasak olduğu ve cezasının bulunduğu, bu tür cihazlar varsa oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere bırakılması gerektiği hatırlatılacak.

Yurt dışındaki vatandaşlar nasıl oy kullanacak?

Gümrük kapılarında 26 Temmuz-10 Ağustos tarihlerinde oy kullanılabilecek. Bu seçimde ilk kez yurt dışında yaşayan vatandaşlar bulundukları ülkede oy kullanabilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimi için 56 ülkede, 118 temsilcilikte sandık kurulması planlanıyor. Yurt dışındaki seçmenlerin oy kullanma tarihleri ise ilk oylama 31 Temmuz-3 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise ikinci oylama 17-20 Ağustos 2014 tarihleri olarak tespit edildi. Yurt dışındaki vatandaşlar randevu aldıkları günde, randevu almayanlar sistemin kendileri için belirlediği günde oy kullanacak. Yurt dışındaki seçmenler, randevu aldığı ya da kendisi için belirlenen günde oy kullanamadığı takdirde 10 Ağustos'a kadar gümrük kapılarında oy verebilecek.

En fazla 2 kez seçilebilecek

Anayasa'nın Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin maddesine göre, Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş ve yükseköğrenim yapmış TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilecek. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıl olacak ve bir kişi en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilecek. Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilecek ve TBMM üyeliği sona erecek.
-- sponsor içerik --

---