İsrail Havadan Çivi Bombası Yağdırıyor!
Filistinli insan hakları savunucuları, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda çivi bombası kullandığını iddia etti. Havada patlayarak binlerce çivinin etrafa saçılmasına neden olan bombalar kadın-çocuk ayırmadan etrafa ölüm saçmasıyla biliniyor.

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, Filistin İnsan Hakları Merkezi (FİHM) İsrail ordusunun Han Yunus’un doğusundaki Huza köyünde çivi bombaları kullandığını iddia etti. Daha önce Gazze ve Lübnan’da çivi bombası kullanmış olan İsrail de bu iddiayı reddetmedi. Oldukça küçük olmasına rağmen içerisinde binlerce küçük çivi olan ve patladığı anda 300 metre uzağa ve 90 metre genişliğe kadar ulaşan bu çiviler sayesinde ayırt etmeksizin sivilleri de öldüren bu silahın kullanımı İsrail’de ve uluslararası alanda yasal. Ancak insan hakları grupları bu silahın kullanımını insanlık dışı olarak nitelendiriyor.

FİHM’in açıklamasına göre İsrail, 17 Temmuz’da Huza köyünde 6 adet çivi bombası kullandı. FİHM bombalardan çıkan parçaların fotoğraflarını basın kuruluşlarına da dağıttı.

İsrailli insan hakları örgütü B’Tselem de çivi bombalarına ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu bombanın sivil ölümlerin yolunu açtığını vurguladı. B’Tselem, patlayan bombanın içindeki 37,5 milimetrelik çivilerin konik bir şekilde fırlayayarak menzilindeki herkes için ölüm saçtığını belirtti.

İsrail’in geçen haftadan bu yana devam eden saldırılarında şu ana kadar hayatını kaybeden Gazzelilerin sayısının 583’ü geçtiği biliniyor.
-- sponsor içerik --

---