Memur ve Emekli Maaş Zammı Ne Kadar?
2015 Yılı Programı'nda, çalışan ve emeklilerin merakla beklediği ücret ve aylıklara gelecek yıl yapılacak zamlara ilişkin hedeflere yer verildi. Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla, asgari ücrete gelecek yılın Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3'er zam yapılması planlanıyor. Fakat enflasyonun tahmin edilenden yüksek çıkması durumunda çalışanlar enflasyon farkı da alacaklar. Bugün açıklanan enflasyon rakamlarının beklentilerden yüksek gelmesi Ocak ayında enflasyon farkı alacakları az da olsa sevindirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'na devredilen SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının önceki altı aylık enflasyon tahminine göre Ocak ve Temmuz aylarında sırasıyla yüzde 3,45 ve yüzde 3,63 artırılması öngörülüyor.

Kamu görevlileriyle yapılan toplu sözleşme hükümlerine göre memur maaşları ve memur emekli aylıklarının Ocak ayında yüzde 3 ve oluşacağı tahmin edilen yüzde 0,63'lük enflasyon farkı nedeniyle Temmuz ayında yüzde 3,63 artırılması planlanıyor.

SOSYAL GÜVENLİKTE AÇIK BEKLENTİSİ 18,1 MİLYAR LİRA
Öte yandan, gelecek yıl sosyal güvenlik kuruluşlarının gelirlerinin 198,9 milyar, giderlerinin 217 milyar ve gelir-gider açığının 18,1 milyar lira olması öngörülüyor.

Gayri safi yurtiçi hasılaya oran olarak, gelirlerin yüzde 10,23, giderlerin yüzde 11,16 ve açığın yüzde 0,93 olması hedefleniyor.

Gelecek yıl Sosyal Güvenlik Kurumuna, faturalı ödemeler, ek kars¸ılıklar, emeklilere yapılan ek ödeme, devlet katkısı, prim teşviklerinden kaynaklanan transferler ile prim ödeme gücü olmayanların genel sağlık sigortası primi de dahil olmak üzere 80,6 milyar lira tutarında ve gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 4,15'i oranında bütçe transferi yapılması planlanıyor.

İŞSİZLİK SİGORTASI FONU 92,1 MİLYAR LİRAYA ULAŞACAK
Programda İşsizlik Sigortası Fonuna ilişkin hedeflere de yer verildi. Fonun toplam giderlerinin gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 0,28'i oranında gerçekleşmesi bekleniyor.

Böylece, 2015'te toplam fon varlığının 92,1 milyar lira ile gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 4,7'sine ulaşması hedefleniyor.
-- sponsor içerik --

---