Meni-Sperm Gelmemesinin Nedenleri Nelerdir?

Meni-Sperm Gelmemesinin Nedenleri Nelerdir? sorusunun yanıtına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Mastürbasyon ya da cinsel ilişki sırasında normalde 2-5 ml meni çıkar, bu yaklaşık olarak bir tatlı kaşığından fazladır.

Meni çıkmaması 3 nedenle olabilir: 

1) meninin mesaneye geri kaçması;
2) meni kanallarının kasılmaması ve salgı yapmaması, yani çalışmaması;
3) meni kanallarında tıkanıklık.

-Meninin geri kaçması özellikle şeker hastalarında sık görülür. Hasta zevk aldığını ve boşaldığını hissettiğini söyler ama dışarı meni çıkmaz. Arkasından idrar yaptığında ise idrarının bulanık olduğunu belirtir.

Çünkü burada meninin normal dışarı atılım mekanizması bozulmuş olduğundan mesaneye doğru geri kaçmakta ve idrara karışmaktadır. Meniyi geri kaçıran diğer nedenler arasında mesane ile ilgili bazı ameliyatlar ve özellikle prostat ameliyatları, bazı büyük barsak ameliyatları, tümör nedeniyle lenf bezlerinin çıkarılması sırasında ilgili sinirlerin kesilmesi sayılabilir.

Meninin geri kaçmasının tanısı idrarda sperm hücrelerinin görülmesi ile konulur. Bunun için hastadan ya masturbasyon yaptırıldıktan sonra ya da cinsel ilişkiye girmesinden hemen sonra alınan idrarında mikroskop altında sperm aranır. Sperm görülmesi bunu doğrular. Tedavisinde öncelikle anatomik bir bozukluk bulunup bulunmadığına bakılır, eğer varsa ameliyatla düzeltilmeye çalışılır. Ama bu son derece nadirdir. Bunun dışında sempatik sinirleri uyarıcı ilaçlar kullanılır. Genellikle 2 hafta sonra bir meni tahlili istenir. Eğer normal yolla meni dışarıya çıkmaya başlamış ise ilaca devam edilir. Normal yolla meni çıkması ilaç ile sağlanamamış ise yardımcı üreme tekniklerine baş vurulur

-Meni kanallarının çalışmamasından dolayı meni çıkmaması nedeni en sık omurga yaralanmalarıdır ve özellikle trafik kazasından sonra ortaya çıkar. Bunun dışında bazı büyük barsak ameliyatları, tümör nedeniyle lenf bezlerinin çıkarılması sırasında ilgili sinirlerin kesilmesi, şeker hastalığı, multipl skleroz gibi sinir sistemini tutan diğer hastalıklar da neden olmaktadırlar. Tedavisinde yine öncelikle ilaçlar kullanılır ve başarılı olunamaz ise yardımcı üreme tekniklerine baş vurulur

-Eğer dışarı meni çıkıyor ama miktarı çok az ise (bir çay kaşığından daha az) meni kanallarında tıkanıklıktan şüphelenilmelidir. Bu tıkanıklık kanalların en uç kısmını ilgilendirir. Rektal yolla yapılacak ultrasonografi ile tanı konulabilir. Tıkanıklık bulunursa değişik cerrahi teknikler kullanılarak tedavi edilmelidir. Tıkanıklık cerrahi olarak açılamıyorsa testislerden alınan spermler ile tüp bebek yapılabilir. Bazen tıkanıklığın nedeni doğuştan meni kanallarının hiç gelişmemesidir. Bu durum cerrahi olarak düzeltilemez ve mutlaka tüp bebek yöntemlerine baş vurulmalıdır. Meni kanallarının doğuştan gelişmemesi anomalisinde doğacak çocukta da aynı hastalığın ortaya çıkma olasılığına karşı mutlaka genetik araştırma da yapılmalıdır.

Prof. Dr. Halim Hattat

Hattat Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı
Cerrahpaşa Tıp Fak. Androloji Bilim Dalı Başkanı
-- sponsor içerik --

---