Ağaç kavunu ağacını duymuşsunuzdur peki ya özelliklerini ve sağlığa faydalarını biliyormusunuz.?

Ağaç kavunu ağacı sedef otugiller familyasına ait olan utruç ve cutrus medica adlarıyla da tanınan, meyvesi yenebilen bir ağaçtır. Çok kalın ve sert bir kabuğu vardır. Genellikle belirli bir süre saklanır ya da hamur işlerinin içinde tüketilir. Bazı insanlarda bundan meyve çayı hazırlanır. Ağaç kavunu dünya üzerinde en çok Akdeniz, Güney ve Orta Amerika bölgesinde ve Hindistan’da  yetişmektedir. Ağacın gelişimi yavaş olduğundan, meyve vermesi 3 yılı bulmaktadır. Meyvelerin boyları enine göre daha uzunlamasına büyük ve genellikle 12-15 cm kadar olur. Kalın kabuğunun üstü de, portakal, limon gibi pürüzlü ve çıkıntılı olur.

Ağaç Kavunu Nedir? Ağaç Kavunu Hangi Hastalıklara İyi Gelir, Ağaç Kavununun Faydaları

Ağaç kavununun botanik özellikleri nelerdir?


Turunçgillerden biri olan ağaç kavununun yapraklarının renkleri mavimsi pembe renkli olan bir ağaçtır. Soğuk havaya karşı turunçgillerin içinde en dayanıklı olanı ağaç kavunudur. Çok yavaş büyür ve 3 yılda meyve veren özelliktedir. Ayrıca turunçgillerin içinde en ağır olanı budur. Meyvelerinin ağırlığı 1-1,5 kg dan, yaklaşık 4,5 kg a kadar çıkabilir. Kaba dokusu olan meyvelerin, gevşek yapısı ve usaresi de çok azdır. Ağaçtaki meyveler olgunlaştığı zaman, ağaçta kalmadan hızlı bir şekilde dökülür.

Ağaç kavununun kullanım alanları

Ağacın hem yaprakları, hem meyvesi, hem de çiçekleri kullanılır. Bunların ağaçtan toplanma zamanı da birbirinden farklıdır. Ağaç daha çiçeklerini açmadan yapraklar toplanır. Meyveler olgunlaştıktan sonra, çiçekleri de ağaçta açtığı zaman toplanır. Bunlar hem taze olarak, hem de kurutularak saklanır. İçeriğinde bulunan hesperidin adındaki bir glikozit çok önemlidir. Bu madde vücuda P vitamini etkisi gösterir.

Ağaç kavunu faydaları nedir? 


  • Ağaçların kabuklarını yememeniz koşuluyla çiğnenirse, ağız kokusunu giderir ve diş etlerine faydalı olur
  • Safrayı yok eder ve safradan kaynaklanan kusmayı önler
  • Kabızlığı giderir, aynı zamanda mide ve ciğerlerdeki harareti azaltır
  • Kalbi ve mideyi güçlendirir ve, kalp çarpıntısını kesici etkisi vardır
  • Sıtmaya karşı iyi gelir
  • Ağaç kavunu meyvesi ya da yaprağı koklandığında baş ağrısını dindirir, ayrıca ferahlık verir
  • Meyveleri kurutarak, güvelerin kaçırılması amacıyla naftalin gibi kullanılabilir.
  • Suyun içinde kaynatılıp, buharıyla evin havasını değiştirir, ayrıca hoş koku verir ve ferahlık sağlar.
İlginize çekecek diğer bir makelemiz Hastalıkların Tedavisinde Çörek Otu Kür Tarifleri yazımızıda 2 dakikanızı ayırarak okuyabilirsiniz.
-- sponsor içerik --

---