Probiyotik Nedir? Probiyotik Doğal Gıdalar Nelerdir?
Probiyotik Nedir? Probiyotik Doğal Gıdalar Nelerdir?

Probiyotik Nedir?
Probiyotik kelimesi “yaşam için iyi” anlamına gelir. Antibiyotikler ve diğer bazı ilaçlar hastalığa neden olanlarla birlikte yararlı bakterileri de yok ederler. Aşırı işlenmiş gıdaların tüketimi veya fiberden zengin olmayan bir diyet vücudunuzdaki probiyotiklerin azalmasına neden olabilir. Uzun süreli ishal ve stres vücuttaki probiyotik bakterileri yok edebilir. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı da probiyotik bakterilerin azalmasına ve sindirim sisteminin bozulmasına neden olur.


Probiyotik gıdaların sağlığa faydaları:

Bifidus regularis, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus ve laktik asit bakterileri doğal olarak bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin en yaygın çeşitleridir. Bu bakteriler, vücut içindeki zararlı bakterilerin çoğalmasını durdurmaya yardım eder. Ayrıca ishal, mide rahatsızlığı, şişkinlik, gaz, hazımsızlık, irritabl barsak sendromu ve diğer bağırsak sorunları önlemeye yardımcı olurlar. Yararlı bakteriler gastrointestinal enfeksiyonları önleyerek sindirim sistemini özellikle de bağırsakları sağlıklı tutarlar. Probiyotikler, hastalık sonrası hızlı iyileşmeyi sağlarlar. Bunlar mantar enfeksiyonlarının belirli türleri için büyük iş yaparlar. Önemli ölçüde alerjik reaksiyon riskini azaltırlar ve aynı zamanda solunum yolu enfeksiyonlarının gelişme riskini düşürürler. İdrar yolu enfeksiyonlarıyla mücadele etmeye yardımcı olurlar.

Probiyotik bakteriler içeren gıdalar, yiyeceklerdeki vitamin ve minerallerin emilimini arttırır. Bu gıdaların düzenli tüketimi kabızlık, kolit, gastroenterit, enfeksiyon, ishal, gaz, laktoz intoleransı, kötü sindirim ve özellikle kolon kanseri gibi çeşitli sağlık koşullarını önlemeye yardımcı olur. Bu gıdaların mesane kanseri riskini azaltmaya yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı olurlar. Bu gıdalar çocuklardaki egzama belirtilerini azaltmaya yada önlemeye yardımcıdır.

Bazı doğal probiyotik gıdalar;

  • -Ayran
  • -Süzme peynir
  • -Yoğurt
  • -Lahana turşusu
  • -Kefir
  • -Pastörize edilmemiş turşu ve zeytin
  • -Dhokla (nohut fermente edilerek yapılmış Hint aperatifi)
  • -Dosa (pirinç ve siyah mercimek fermente edilerek yapılan geleneksel Güney Hint yemeği)
  • -Idli (pirinç ve siyah mercimek fermente edilerek yapılan Hint aperatifi)
  • -Kim Chi (baharatlı, keskin fermente edilmiş lahana, geleneksel Kore yemeği)
  • -Miso (bir sos veya yaymak olarak kullanılan fermente soya salçası, popüler Japon gıdası)
  • -Natto (fermente edilen soya fasulyesinden yapılmış Japon gıdası)


Eğer emziren bir kadın antibiyotik alır ise bebek de antibiyotiklerin yan etkilerinden muzdarip olabilir. Probiyotik gıdalar ile beslenen bebeklerde bu belirtiler hafifler.

İlgili bilgiler:Probiyotik Nedir, Probiyotik Nerede Bulunur, Probiyotik Faydaları, Probiyotik Zararları, Probiyotik nasıl yapılır, Probiyotik nasıl oluyor, Probiyotik bulunan besinler, Probiyotik ile iyileşen hastalıklar
-- sponsor içerik --

---