Türkiye'de de tüketilen pek çok gıdanın içerisinde yer alan palmiye yağının kanserojen olduğu ortaya çıktı. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi raporuna göre kökeni Batı Afrika'ya dayanan palmiye yağının rengini sökmek ve kokusunu ortadan kaldırmak için yapılan işlemler, bulunduğu gıdaları zararlı hale getiriyor. Peki, palmiye yağı içeren besinler hangileri?
Palmiye Yağı Nedir? Hangi Besinlerde Palmiye Yağı Var?
Palmiye Yağı Nedir? Hangi Besinlerde Palmiye Yağı Var?
Ülkemizde de pek çok gıdanın içerisinde bulunan palmiye yağının kanserojen olduğu ortaya çıktı. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi raporuna göre kökeni Batı Afrika olmakla birlikte Amerika ve Kuzeydoğu Asya’nın tropikal alanlarında da yaygın olarak üretilen palmiye yağı, tümörlere yol açtığı düşünülen glisidol oluşumuna neden oluyor. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), palmiye yağı ile ilgili önemli bir duyuru yaptı. Yapılan duyuruda %50 oranında yağlı bir bitkiden elde edilen bu yağın kanserojen olduğu söylendi. Palmiye yağının diğer bitkisel yağlardan daha kanserojen olduğunun ortaya çıkmasının ardından İtalya’daki marketlerin palmiye yağı içeren bazı ürünler raflardan kaldırıldı. Peki, katı bir yağ olan Palmiye yağı nedir, en çok hangi besinlerde bulunuyor?

Palmiye yağı, yağa ismini de veren palmiye ağacının pulp kısmından elde edilen ve oda sıcaklığında yarı katı olan bir yağdır. Kökeni Batı Afrika olmakla birlikte Amerika ve Kuzeydoğu Asya’nın tropikal alanlarında da yaygın olarak üretilen palmiye yağı, kek, çikolata gibi hazır gıda, dondurma ve margarin yapımında üretiminde kullanılmaktadır.

PALMİYE YAĞI NEDEN ZARARLI?

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi raporuna göre palmiye yağının doğal kırmızı renginin sökmek ve kokusunu ortadan kaldırmak için yüksek sıcaklıklar kullanılıyor. Bu işlem glisidil yağlı asit esterleri (veya GE) olarak adlandırılan atık maddelere neden oluyor. Bu maddelerin hazmı da tümörlere yol açtığı düşünülen glisidol oluşumuna neden oluyor.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ DE UYARMIŞTI

Dünya Sağlık Örgütü de palmiye yağının potansiyel riskine dikkat çekmiş ancak gıdalarda kullanılmasına bir kısıtlama getirmemişti. 2016 yılında Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı’nın (EFSA) palmiye yağına ilişkin yayınladığı araştırmada, 200 derece üzerinde ısıtılan palmiye yağının diğer bitkisel yağlardan daha fazla kanserojen madde taşıdığı için tehlikeli olduğu ortaya koyulmuştu. Ancak araştırmada palmiye yağının tüketilmemesine dair herhangi bir tavsiye yer almamış, risk seviyesinin daha iyi değerlendirilmesi gerektiği belirtilmişti. Dünya Sağlık Örgütü de palmiye yağının potansiyel riskine dikkat çekmiş ancak gıdalarda kullanılmasına bir kısıtlama getirmemişti.
-- sponsor içerik --

---