Hayıt Otu Nedir? Hayıt Otunun Faydaları, Hayıt Otu Kullananlar...
Hayıt Otu Nedir? Hayıt Otunun Faydaları, Hayıt Otu Kullananlar...

Hayıt otu, Erkeklerde Cinsel İsteği Azaltmada ve Kadınlarda ise Adet Sorunlarında kullanılmıştır.Hayıt ile ilgili Ayrıntılı bilgiler yazımızın devamında...

Hayıt otu; aslında bir ot türü olmayıp daha çok çalı veya maki görünümünde olup geleneksel olarak idrar arttırıcı ve gaz söktürücü olarak olarak kökleri ise boya yapımında sarı ton elde etmek için kullanılmıştır. Ülkemizde Trakya ve Akdeniz çevrelerinde görülen bu bitki mine çiçeğigillerailesine mensuptur. Dalları sepet yapımında kullanılmaktadır.

2000 yıldır bilinen bu bitki, Hristiyan ruhbanlar tarafından karabiber yerine kullanılmış olduğundan ‘ ruhban biberi ‘ olarak da bilinir. Hayıt tohumu’nun ruhbanlarca kullanılmasının nedeni cinsel arzuları bastırmasıdır.

Erkeklerde cinsel isteği azalttığından namus otu olarak da bilinir. Hayıtın bilimsel adı Yunanca namus anlamına gelen Agnos-castus’tan türemiştir. Ayrıca; kadınlara özel hastalıklarda oldukça başarılı kullanıldığından  tam anlamıyla bir kadın otu’dur. Namus ağacı, iffet ağacı, keşiş çalısı, ayıt, acı ayıt, beşparmakotu gibi isimleriyle anılır.

Hayıt Otu Faydaları ve Hayıt Otu Nasıl Kullanılır?


Adet Sorunlarına karşı Hayıt Otu

Bu ot ile ilgili yapılan araştırmalarda, bu bitkiden elde edilen ekstreler göğüs ağrılarını ve adet sorunlarını büyük oranda giderdiği bilimsel olarak tespit edilmiştir. Sancılı adet görme, adet dışı rahim kanaması ( metroraji ), amenore ( adet yetmezliği ), oligomenore ( seyrek adet görme ) gibi sorunlarda oldukça etkili olduğu görülmüştür.

Ayrıca yine bayanlarda görülen progesteron hormon yetmezliğine bağlı kısırlık tedavisinde hayıt otu ekstreleri başarı ile kullanılmıştır.

Yine, bilindiği üzere alzheimer ve parkinson gibi hastalıkların temelinde var olan beyinde asetilkolin varlığı, hayıt ekstresi ile baskılanmaktadır. Hayıt ekstresi, dopamin salgısını uyarmaktadır. Yine bilgi olarak, nohut, mercimek gibi bakla ürünleri de bu hastalıklardan korunmak için tüketilmesi gereken besin maddeleri arasındadır.

Hayıt otu ile ilgili ortaya konan iddialar arasında ise; çeşitli depresyon durumları gibi sorunlarda, uykusuzluk, prostat iltihaplanması, kısırlık, rahim ağrıları gibi sorunlarda da kullanılmıştır.

Ülkemizde geleneksel halk hekimliğinde; arı sokmaları,polen alerjisi, yılan zehirlenmeleri, ishal, göğüs ağrısı ve diğer bazı ağrılar, mide bulantısı, şişkinlik ve gaz problemleri,bağırsak sancısı, nefes darlığı, uykusuzluk, romatizma, ayak kokması ve terlemesi gibi sorunlarda kullanılmıştır.

Hayıt tohumları çay yapılmak sureti ile içilebilir. Bunun için iki çay kaşığı bir miktar kaynar suya eklenip kaynatılmadan demlenerek içilir. Günde üç defa 5-6 saat ara ile birer bardak içilebilir. Sağlık sorunları için kullanılacaksa muhakkak doktor tavsiyesi ile doktor  gözetiminde kullanılmalıdır. Ayrıca; ilaç etkileşimleri ile ilgili bilgi alınmalıdır. Diğer taraftan gebelik ve emzirme sürecinde olanlar için çok net bilimsel görüş olmasa da hormonları uyarıcı etkisinden ötürü gebelik ve emzirme sürecinde uzak durmak gerekir.

Yan Etkileri: Normal dozlarda güvenilir olarak kabul edilir. Fakat bazı durumlarda, kaşıntı, döküntü, alerji, baş ağrısı, yorgunluk, akne ve menstrüel bozukluklara neden olabilmektedir.
-- sponsor içerik --

---