Zyban ilacı ile ilgili bilgileri nedirkibu.com da paylaşıyoruz, sizlerde zyban kullanarak sigara bıraktıysanız bizimle paylaşabilirsiniz.

Zyban sigarayı bırakmak için kullanılan ve reçeteli olarak satılan bir ilaçtır. İçerisinde bulunan Bupropion nedeniyle bu ilaç ilk başta Welbutrin adıyla bir anti-depresan olarak piyasaya sürülmüştür. Hala anti-depresan tedavilerinde kullanılmasına rağmen diğer özellikleri sayesinde diğer rahatsızlıklar içinde kullanılmaktadır. Örneğin depresyon için kullanılan Welbutrin’in kişinin sigara arzusunu azalttığı görülmüştür. Bu nedenle sigarayı bırakmak için uygulanan tedavilerde de kullanılan bu ilaç Zyban olarak adlandırılmıştır.



Zyban’ın Yan Etkileri

Zyban kullanımının neden olduğu yan etkiler genellikle şiddetli değildir. Bu ilacın kullanımı nedeniyle genellikle ağız kuruluğu ve uyuma güçlüğü gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Zyban faydalı bir ilaçtır ancak başka yan etkileri de vardır. Örneğin sigarayı bırakmak için Zyban kullanan kişilerde libido artabilir.

Zyban’ın Ciddi Yan Etkileri

Büyük dozlarda Zyban alınan durumlarda nöbet geçirme rahatsızlıkları olan kişilerde nöbet oluşma olasılığı daha da artar. Ancak ilaç önerilen dozlarda alınırsa bu durumla karşılaşma olasılığı çok nadirdir. Ayrıca Zyban kullanan kişiler için alkol önerilmez.

Zyban kullanımı bağımlılığa bağlı nöbet oluşumunu arttırdığı için bu rahatsızlığı bulunan insanlar için doktorlar genellikle düşük dozlarla tedaviye başlarlar. Bu doz zaman içinde arttırılır. Eğer alkol bağımlısıysanız veya nöbet geçirme gibi sorunlarınız varsa sigarayı bırakmak için farklı bir ilaç kullanmanız gerekebilir.

Zyban kullanımı bazı insanlarda zayıflamaya neden olduğu için bu ilacın kullanımı sırasında dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Zyban ile birlikte başka ilaçlar kullanacaksanız, öncelikle doktorunuza danışmanız gereklidir.

Bu ilacın yüksek tansiyon, kalp hastalığı, böbrek veya karaciğer hastalıkları, bipolar bozukluk ve şeker hastalığı olan hastalarda kullanılması, hastalıkların daha da kötü bir hale gelmesine neden olabilir. Bu yüzden bu tür hastalıkları olan kişiler için Zyban kullanımı tavsiye edilmez.

Zyban içinde bulunan Bupropion anti-depresan tedavilerinde de kullanıldığı için, bazı hastalarda intihar eğilimi ortaya çıkabilir.

Eğer 24 yaş altındaysanız bu risk en yüksek düzeydedir. İntihar düşünceleri genellikle anti-depresan kullanımının ilk 12 haftasında görülür. Davranış değişiklikleri ve ruh hali değişikliklerinde hemen doktorunuzu arayın.
-- sponsor içerik --

---