Kıyafetlerdeki Pas Lekesi Nasıl Çıkar?


Metal maddelerin zamanla oksitlenmesine pas denir. Pas lekesi de çıkarılması en zor lekelerin başında gelir.

Özellikle kıyafetlerdeki pas lekesini çıkarırken büyük özen gösterilmesi gerekir. Çünkü lekeyi çıkarırken kumaşlara zarar verme olasılığı da vardır. 

İşte kıyafetlerdeki pas lekesini çıkarmanın pratik yolları;


Pas lekesini çıkarmak için asit kullanımı yaygındır. Asit, kumaşa etki ettiğinde pas suda çözünür ve lekenin çıkması kolaylaşır.

Limon suyu doğal asit

Kıyafetlerimizin zedenlenmemesi için doğal asit limon suyu en iyi çözümdür. Limon suyundaki sitrik asit pas için doğal ve iyi bir leke çıkarıcı görevi görür. 

Öncelikle limonu ortadan ikiye bölün. Yarım limonun üzerine bol tuz dökün. Sonrasında pas lekesi olan bölgeyi bu tuzlu limon ile ovalayın ve sıcak su ile yıkayın

Limonlu bir diğer yöntem ise pas lekesi olan bölgeye, limonu sıkarak elde edebileceğiniz suyu veya marketlerde şişeyle satılan limon suyundan biraz dökün, limon suyunu kumaşın tamamen emmesini bekleyin.

Sonra giysiyi veya tekstil ürününü güneşte kurumaya bırakın. Güneş ve limon suyu lekeyi hafifletir. Giysiyi güneş ışığının altına bırakın. Leke zamanla solacaktır.

Son olarak giysiyi veya kumaşı soğuk suyla yıkayın. Leke çıktığını göreceksiniz

Krem tartar yöntemi

Başka bir pas lekesi çıkarma metodu ise lekeli bölgenin üzerine krem tartar sürmektir. Kumaşı sıcak suyun içerisine yatırıp yaklaşık 5 dakika bekletin. 

Beş dakika sonrasında lekeli elbiseyi normal şekilde yıkayın.

Amonyakla silerek de pas lekesini çıkarmanız mümkündür.


Beyaz sirke: Beyaz sirkeyi de limon suyuna benzer şekilde kullanabilirsiniz.

Uyarılara dikkat

Unutmayın, herhangi bir leke çıkarma önerisini uygulamadan önce her zaman, giysinizin etiketinde belirtilen yıkama önerilerini kontrol edin. Böylece istenmeyen bir sonuç almaktan kaçınmış olursunuz. Eğer güvenli bir şekilde elbisede pas lekesi nasıl çıkar konusunda emin olamıyorsanız, profesyonel birinden öneri veya yardım alabilirsiniz.

Eğer ipek, yün, deri, keten veya süet gibi narin kumaşlar veya astarlı giysiler söz konusuysa, bunları da profesyonel bir temizlemeciye, kuru temizlemeye götürmekte fayda var.
-- sponsor içerik --

---