İdrar Yolu Enfeksiyonundan Korunma Yolları!

İdrar Yolu Enfeksiyonundan Korunma Yolları!

Sağlıklı bir vücut fonksiyonlarını yerine getirebiliyor ise mümkündür. Aksi halde vücut gereken fonksiyonlarını yerine getiremiyorsa zamanla ve yavaş yavaş hasar görmeye başlar. İdrar problemleri de vücudun en önemli hastalıklarından biridir. 

Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta idrar yolları, böbrek ve üreme sistemlerindeki sağlık problerinin birbirlerini etkilemeleridir.

Böbrekleriniz aldığınız her nefeste ve içtiğiniz her suda sizin için yaşam sağlar. Kanı süzme işlemi yapan böbrekler sağlığınız için büyük önem ifade eder. En ufak bir enfeksiyon riski sizin ve böbrekleriniz için ciddi sağlık tehdidi oluşturabilir.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonu böbreklerinize taşınabilir. Hatta birbirini etkileyen ve aynı bölgede yer alan üreme organlarını bile tehdit edebilirler. İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri; idrar sırasında veya sonrasında ortaya çıkan yanma hissi, sık idrar çıkma, idrar kaçırma, karnın alt kısmında ağrı ve şişlik, kadınlarda pelvik kaslarda ağrı, erkeklerde rektumlarda ağrı olması önemli enfeksiyon belirtileridir.

Eğer bu şikayetlerden biri veya birkaçını hissediyorsanız paniğe kapılmadan bir doktora başvurmalısınız. Doktorunuz size en uygun tedavi yöntemini tavsiye edecektir. Bazı ağır enfeksiyonlarda idrar sonunda kan gelebilir. Böyle durumlarda enfeksiyon böbrekelere nüfuz etmiş olabilir. Bu durumdan doktorunuzu haberdar etmelisiniz. Bol miktarda su tüketerek enfeksiyonun etkilerinden kurtulabilirsiniz.

Peki idrar yolu enfeksiyonundan nasıl korunulur?

  • Bol su tüketmeye özen göstermelisiniz.
  • Tuvaletlere girmeden önce ve sonra ellerinizi bol sabunlu su ile yıkamalısınız. Islak ve kirli musluklara dokunmamalısınız. Evinizde kullandığınız tuvalatlerin temizliğine özen göstermelisiniz. Sık sık yoğun temizleyicilerle temizlemelisiniz. Klozeti kullanmadan önce ve sonra sifonu çekmelisiniz. Mümkünse az kişinin kullandığı klozetleri tercih etmelisiniz.
  • Oturacağınız alanı dezenfekte ettikten sonra klozeti kullanınız.
  • Islak ve kirli tuvalet kapı kollarına mümkün olduğunca dokunmayınız.
  • İdrarınızı tutmayınız. Sık sık tuvalet ihtiyacınızı yerine getirmelisiniz.
  • Cinsel aktifliğinize bağlı olarak temizliğinize gereken önemi göstermelisiniz.
  • Eğer gebelik döneminde iseniz tuvalet temizliğine daha çok önem vermelisiniz.
  • Böbreklerinizi yoran kahve, kola, yoğun kıvamlı  gazlı içeceklerden uzak durmalısınız.
  • Kızılcık suyu idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için bir alternatif olabilir. 
-- sponsor içerik --

---