Lutein Nedir, Lutein Faydaları Nelerdir?


Lutein Nedir, Lutein Faydaları Nelerdir?


Göz sağlığını koruyan, süper antioksidan nitelikteki besin öğelerinden zengin beslenerek tüm bu problemlere karşı korunmak artık çok kolay.

Son zamanlarda ön plana çıkan ve en önemli özelliğide gözü koruyan bir bileşen lutein adeta son dönemlerde oldukça revaçta. Peki bu luteini yi hangi besinlerden sağlayabiliriz? Luteini içeren mucizevi besinler..

Antioksidan özelliğine sahip aynı zamanda yağda çözünen bir molekül olan lutein bir çok hastalığa iyi gelmesiyle beraber göz sağlığı içinde çok önemli bir yere sahip. Vücut tarafından üretilmeyen luteini besinlerden almamız gerekiyor.

Lutein'in bir diğer faydasıda birçok kanser türüne iyi gelmesi aynı zamanda da kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarını önleme özelliğine sahip. Peki  luteini hangi besinlerden alabiliriz? İşte o besinler..

Gözle ilgili problemler yetersiz beslenme sonucunda kendini gösterir. Yaşla birlikte görmede azalma, göz kuruluğu, katarakt, sarı nokta hasarı ile oluşan makula dejenerasyonu doğru beslenmediğimizde karşımıza çıkacak en önemli problemlerdeb bazılarıdır.

Sağlıklı bir görme işleminde, göz lensi ışığı toplar ve beynin işleyebileceği bir görüntü oluşturarak retinaya odaklar. Katarakt, glokom, diyabet kaynaklı göz retina hasarı, makula tabakası hasarı gibi birçok hastalık hem hayat kalitesini olumsuz etkileyen hastalıklar arasında yer alır.

Oksidatif stres, aşırı ışık maruz kalmak, yetersiz beslenme, sigara içme gibi çevresel bileşenler lensi ve retinanın merkezi bölümünde yer alan makula tabakasına hasar vermeside görmede sorun teşkil eden faktörler arasında.

LUTEİN NEDİR?

Sarıyla kahverengi arası bir renge sahip olan lutein antioksidan özellikteki karotenoid sınıfında yer alır. Yağda çözülme özelliğine sahip olan bu molekül yeşil yapraklı ve sarı-turuncu sebze ve meyvelerde yüksek miktarda bulunur.

Lutein göz sağlığında görevli diğer bir molekül olan zeaksantin ile birlikte gözün retina tabakasında yer alır. Bilimsel araştırmalar luteinin zeakstantin ile birlikte yaşa bağlı gelişen maküler dejenerasyon ve kataraktta etkili olduğunu gösteriyor. Ayrıca bazı çalışmalar luteinin diyabet tedavisinde, bilişsel durumun iyileştirilmesinde, servikal, meme, özofagus, prostat, akciğer ve kolon kanserlerinin önlenmesinde ve kalp damar sağlığını geliştirmede de yararlı olabileceği kanıtınıda göstermiştir.

Lutein vücudumuzdaki diğer bir antioksidan olan glutatyonun geri dönüşümüne yardımcı olduğundan, hücre hasarı oluşturan oksidanlara karşı iki kat güçlü bir moleküldür. Bu etkileri kanser hücrelerinin çoğalma yeteneklerini baskılayabilmekte, LDL kolesterolü azaltarak damarlarda plak birikimini önleyici ve kalp hastalıkları riskini azaltıcı etki oluşturabilir.

LUTEİN HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Ebegümeci, kuşkonmaz, kereviz, maydanoz, ıspanak, ısırgan otu, lahana, kabak, rezene, pazı, dereotu, nane, tere, semizotu, roka, havuç, çarliston biber, yumurta, avokado, ahududu, incir, üzüm, Antep fıstığı gibi pek çok besin kaynağında bulunan luteini bu besinlerden sağlayabilirsiniz.

Burada önemli olan tek şey gözü koruyucu ve sağlığı geliştirici etki için günde en az 6 miligram tüketimin fayda var. Lutein yağ varlığında vücutta daha kolay emildiğinden lutein içeren bu sebzeleri özellikle zeytinyağı ile pişirmek gerekiyor.

Ayrıca salatalara zeytinyağı, avokado ve çiğ kuru yemişleri ekleyerek tüketilebilir.  Ulusal Göz Enstitüsü ise yapılan bu araştırma  sonuçlarına dayanarak, besinlerle yeterli alımın sağlanamaması durumunda besin takviyesi olarak lutein kullanılmasının göz sağlığını olumlu etkilediğini söylüyor.

-- sponsor içerik --

---