Perde Duvar Nedir? Perde Duvar Ne İşe Yarar?
Perde Duvar Nedir? Perde Duvar Ne İşe Yarar?


Depremlerden sonra merak edilen bir konu, İnşaatler'de perde duvar binaları depremlerden gerçekten koruyabilir mi? Binaların yapımında neden perde duvar kullanılır? 

Özellikle yüksek katlı binalarda tercih edilen perde betonlar; depremin oluşturduğu kuvveti göğüsleyerek, binanın diğer bölgelerinin daha az etkilenmesini sağlıyor. Perde beton sistemi, depreme dayanıklı yapıların kilit noktası olarak görülüyor.

Bir deprem ülkesi olan Türkiye'de, binaların depreme dayanıklı olması büyük önem taşıyor. Bu kapsamda, yeni yapılarda kullanılan perde beton yöntemi depreme karşı binayı etkili bir şekilde koruyor.

Depremi göğüsleyen diğer yapı kolonlardır ancak kolonlar, beton perde duvarlara göre daha kolay hasar alabilirler bu yüzden deprem anında yatay kuvveti kesen perde betonlardan yararlanmak gerekir.

Perde betonlar; sismik kuvvetlere ve güçlü yanal rüzgârlara maruz kalma ihtimali olan yüksek katlı yapılar için kritik bir yapı malzemesi. Perde betonlar, deprem anında tüm enerji ve yükü taşıyarak, depremin şiddetine göre hasar görmeden veya az bir hasarla depremden çıkmanızı sağlayabiliyor.    

Perde Duvar Nedir?

Betonarme perde duvarlar; eni kalınlığından en az 6 kat fazla olan taşıyıcı elemanlardır. Yani 30 cm kalınlığındaki bir taşıyıcı elemanın eni 180 cm veya daha fazla ise bu taşıyıcı elamana betonarme perde duvar denir.

Perde betonun avantajları;

  • Yatay salınımı azaltır, 
  • Kolay uygulanabilir, 
  • Maliyet uygundur, 
  • Deprem hasarını en aza indirir,
  • Kısa sürede inşa edilebilir.

Perde Beton İle ilgili Merak Edilenler:

Perde Beton Kırılır mı?

Beton yüzeyinin tamamına zarar vermeden istenen alandaki betonu düzgün bir şekilde, içerisindeki yapı ile birlikte kesilerek kaldırılabilir. Perde beton kesimi işleminde kesilen yüzey düz bir yüzey olduğu için fazladan düzeltme işlemi gerektirmez.

İnşaatte Perde Duvarın amacı nedir?

Perde duvar; duvarın düzlemine paralel, yanal kuvvetlere direnmek için kullanılan bir yapı elemanıdır. Başka bir deyişle yatay kuvvet dirençli sistemlerin düşey elemanlarıdır. İnşaat perde duvarın görevi sismik hareketler ve yan rüzgâr yüklerinin yatay ötelenmesini sınırlamaktır.


Perde Beton Kalınlığı kaç cmdir?

Perde duvarlar kot altı yapılarında ve çevirme duvarları yapımında kullanılır. 2. Kalınlıkları 25 cm' den az olmaz. boyuna ve enine donatıları en az 25 cm ara ile bağlanır. 3. Perde uçlarına 30 cm' den az olmamak üzere perde boyunun % 10 kadar perde uç elamanı düzenlenir.

Perde beton depreme dayanıklı mı?

Çok katlı yapıların depreme dayanımının düşük olmasının nedenlerinden biri tepe deplasmanın büyük olmasındandır. Perdeler, deprem yönündeki rijitliklerinin kolonlara göre oldukça büyük olmasından dolayı, yapının deprem esnasındaki deplasmanını engellediği için yapının hasar görmesini önlemektedir.


-- sponsor içerik --

---