Kıyma Alırken Dikkat Edilecekler... Paketlenmiş ve Buzlukta Bekletilen Kıyma Sağlıksızmıdır?
Kıyma Alırken Dikkat Edilecekler... Paketlenmiş ve Buzlukta Bekletilen Kıyma Sağlıksız mıdır?


Bozuk Kıyma Nasıl Anlaşılır?


Markettenmi yoksa Kasap'tan mı Kıyma alınmalıdır? En taze Kıyma nerede satılır? Evde Derin dondurucuda bekleyen kıyma bozulmuş mudur? Buzluktan çıkarttığımız kıymanın buzunu nasıl çözmeliyiz?

Ağızda dağılan köfteler veya lezzeti yemekler için kıymanın kaliteli olması çok önemli. Kıyma almanın sıradan bir iş olmadığını bilen herkes bu uyarıları dikkate almalı.


Paketlenmiş kıymaların hayvanın hangi kısımlarından çekildiğini bilmeniz neredeyse imkansız. Kıyma konusunda standartlarına bağlı olan bir insansanız, hazır kıymalar büyük ihtimalle sizi hayal kırıklığına uğratır.

Ağızda dağılan, yağıyla insanı kendine aşık eden köfteler için kıyma mutlaka hayvanın döşünden veya kaburgasındaki etlerden çekilmelidir. Bu etler yağlarını kendi içlerinde barındırdıkları için kıymanın yağı dengeli dağılır.

Kıymanın iyisi satırda çekilir

En iyi kıymanın, satır kıyması olduğunu ömrünü kaliteli yemeğe adayan herkes bilir. Maalesef, günümüzde pek çok kasap satır kıyması yapmakla uğraşmıyor. Hal böyle olunca, nazınızın geçtiği bir aile kasabınız yoksa satır kıymasını bulmanız epey zor.

Kıyma makinesi tam bir bakteri yuvası

Tekrar tekrar kullanılmasına rağmen temizliği ihmal edilen kıyma makineleri çeşitli hastalıklara davetiye çıkartıyor. Önemli sağlık risklerinden birisi de makinede kalan eski et parçalarıdır. Makinede kalan eski et parçalarının kıymanıza bulaşmaması için kıymayı çektirmeden önce makinenin bir kere boş çalışmasını talep etmeyi unutmayın.

Kıymayı bir kere çektirin

Kıymayla ilgili bilinen yanlışlardan bir tanesi de iki kere çektirilen kıymanın daha iyi olacağıdır. Oysa durum tam tersi. Kıymanın bir kereden fazla çekilmesi etin fazla yumuşamasına ve bulamaç gibi olmasına sebep olur.

Kıymayı kullanmadan önce havalandırın

Kıymayı kullanmadan önce derin bir kaba koyun. Daha sonra tahta bir kaşık kullanarak kıymayı altı üstüne gelecek şekilde karıştırın. Karıştırma işlemini kıyma tane tane olana kadar sürdürün. Bu sayede kıyma yerken ağızda dağılacak.

Kıymanın nasıl saklandığı da kalitesini etkiliyor

Çektirdiğiniz kıymanın bir kısmını daha sonra kullanmak üzere saklayacaksanız mutlaka dondurun. Ertesi gün kullanacağınız kıymanın o gece sıfır derece gözünde durmasında sorun yok. Ancak kullanma süresi uzayacaksa, mutlaka -18 derecedeki derin dondurucuda saklamaya özen gösterin. Çözülen bir kıymayı tekrar dondurmak, etin üstünde üreyen bakteriler yüzünden sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kıymayı birden oda sıcaklığında bırakmayın

Dondurduğunuz kıymayı birden oda sıcaklığına çıkarmak sulanmasına sebep olur. Kıyma sulanınca, yağının ve lezzetinin bir kısmı da bu suyla akar gider. Dondurucudan çıkardığınız kıymayı, buzdolabın normal gözünde bir gün beklettikten sonra oda sıcaklığında çözülmeye bırakmanız sulanmayı hatrı sayılır miktarda azaltacaktır.

Dondurulan kıymayı çözmek çok uzun sürer

Bütün halinde dondurulan kıymanın çözülmesi çok uzun sürer. Kıymayı porsiyonlar halinde dondurmak çözülme süresini azaltacağı için mutfakta geçirdiğiniz zamanı daha verimli kullanmanızı sağlar.


-- sponsor içerik --

---