Haber

Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenen referandumda oy verme işlemi başladı. Akşam yerel saatle 20.00'a kadar devam edecek oy verme işleminin ardından, sandıklar kapatılarak oy sayımına geçilecek.

Kırım'da kader günü!

Kırım'ın geleceğini belirleyecek referandumda halka, "Rusya'ya bağlanmayı razı mısınız?" ve "1992 yılı Kırım Anayasası'nın yeniden yürürlüğe girmesi ve Kırım'ın Ukrayna'nın bir parçası olmasına razı mısınız?" soruları yöneltiliyor. Resmi sonuçların yarın açıklanması bekleniyor.

23 ülkeden 135 gözlemci tarafından izlenen referandumda, oy verme hakkına sahip 1 milyon 200 bin seçmen bulunuyor. Ancak Kırım Tatarları, günler öncesinden referandumu boykot etme kararı aldı.

ABD ve birçok Avrupa ülkesi ise "referandumun uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve sonucunu tanımayacaklarını" açıkladı.

Sandıktan çıkan oyların yüzde 50’sinden fazlası “Evet” olursa Kırım iltihak kararı almış olacak. 1.5 milyon civarındaki Kırımlının yüzde 50’si Ruslardan oluşan bölgedeki referandumdan “Evet” sonucunun çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Nüfusun yüzde 12’sini oluşturan Kırım’ın Tatar azınlığı büyük ölçüde referanduma karşı çıkıyor. Tatarlar bölgenin Ukrayna’ya bağlı kalmasını istiyor. Karadeniz’in üzerine asılı bir fener gibi duran Kırım Yarımadası’nın yerli halklarından Kırım Tatarlarının boykot kararında, SSCB yönetiminin 1944 yılında, organize şekilde uyguladığı sürgün olayı en etkili unsuru oluşturuyor Tatar liderler referandumdan önce yaptıkları açıklamalarda sandığa gitmeyip boykot edeceklerini söyledi. Kırım’ın Rus nüfusuysa Rusya’ya katılmayı destekliyor.

BİR YIL SÜREBİLİR

Ukrayna yönetimi dün Rus yanlısı Kırım meclisini lağvetti. Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov, referandumdan “Evet” sonucunun çıkması durumunda Rusya’ya katılmanın yaklaşık 1 yıl sürebileceğini söyledi.

BMGK'YA RUS KİLİDİ

BM Güvenlik Konseyi’nde, Kırım’da düzenlenecek referandum ve bunun sonucu olarak Kırım’ın statüsünde yapılacak değişikliğin geçersiz olacağını vurgulayan BMGK karar tasarısı, Rusya’nın vetosu nedeniyle kabul edilemedi.
-- sponsor içerik --

---