Bulutlar Nasıl Oluşur?

Nedirkibu.com
Bulutlar özellikle küçük yaşlarda hep merak konusu olurlar. Nasıl bu kadar büyük olabiliyorlar, pamuktan mı yapılıyorlar, nereye doğru gidiyorlar, havada nasıl duruyorlar gibi pek çok soru küçük çocukların akıllarını kurcalar. Aslında büyükler için de bu soruların bir kısmı merak konusudur.


Bulutlar atmosferdeki su buharının yükseklerde yoğunlaşması ile meydana gelen çok küçük su damlacıklarıdır. Su damlacıklarının çok küçük olması sebebiyle bulutların taşıdıkları su miktarları metreküp başına birkaç gramı geçmez. Isınan yeryüzünden buharlaşan su, havadan hafif minik su buharları şeklinde doğruca gökyüzüne yükselir. Belirli bir yükseklikte basınç azaldığı, hava da soğuduğu için minik su damlacıkları haline geçerek bulutları oluştururlar. İlk etapta bu damlaların çapları birkaç mikrometredir. Bir yağmur damlasının oluşabilmesi için bunlardan milyonlarcasının birleşmesi gerekir.

Ortalama çapa sahip bir bulutun hacmi 4 milyar metreküptür. Böyle bir bulut içinde yaklaşık 1-5 milyon kg. su barındırır. Hacim ve şekil olarak birbirlerinden çok farklı olan bulutların oluşumlarına hava akımları, sıcaklık, basınç, havadaki toz miktarı gibi nedenler etki etmektedirler.

Devamlı olarak hareket eden bulutların tonlarca ağırlığa rağmen gökyüzünde asılı durabilmelerinin nedeni ise bu damlacıkların çok küçük olmalarıdır. Bir kilometre çapında 1.000 ton su taşıyan bulutta, hava 1.000.000 tondur, yani bin kez daha ağırdır.Bu sebeple bulutlar, içerilerindeki yağmur taneleri iyice oluşup, ağırlaşıp yere düşene kadar gökyüzünde asılı kalırlar.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Değerli Ziyaretci;

1- Bu konu ile ilgili sorunuz veya tavsiyeniz varsa yorum ekleyerek bizle ve diğer ziyaretçilerimizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

2- Yorumlarınızda sorduğunuz sorular araştırıldıktan sonra cevaplanacaktır. "Bana Bildir" butonu işaretlemeniz halinde sorunuz cevaplandığında bildirim alacaksınız.

3- Herhangi bir üyeliğiniz yoksa, Anonim Kullanıcıyı seçerek de yorum ekleyebilirsiniz.

Yorum Gönder (0)