Tüik Anketine Katılmama Cezası Varmı?

Bursa'nın merkez Yıldırım İlçesi'nde oturan Sevgili Çelik'e, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı tarafından Tüketici Güven Endeksi'nin hesaplanması için yapılan ankette, görevlinin 'anket' sözünü 'anten' olarak anladığı için katılmayan kişiye, 1055 lira idari para cezası verildi.

TÜİK Bölge Müdürlüğü ise Sevgili Çelik'in anketör ile görüşmemesi üzerine 26 Kasım tarihinde alınan bir kararla kendisine 1055 lira idari para cezası kesti. Ceza tutanağının eve gönderilmesiyle durumu öğrendiğini belirten Sevgili Çelik'in inşaat işçisi eşi Nizam Çelik, şöyle konuştu:


"Aylar öncesi Türkiye İstatistik Kurumu tarafından kapının altından bir mektup göndermişler. Eşim de bu mektubu bana söylememiş. Daha sonra eve biri gelmiş. Eşim de görevliyi görünce kapıyı açmamış. Pencereden görevliyle konuşmaya çalışmış. Görevli 'anket' deyince eşim bu sözü 'anten' olarak anlamış ve görevliyi geri çevirmiş. Gerçekten memur mu, hırsız mı, dolandırıcı mı bilememiş. Her gün televizyonlardan 'Kapınıza gelen herkese itibar etmeyin' diyorlar. Eşim de korkmuş açmamış kapıyı. Sonrasında bu ceza geldi. Bizim bu cezayı ödeyecek paramız yok. Bende daha evime kömür bile alamadım."

TÜİK Bölge Müdürü Ünal Can, yapılan anketler için TÜİK Başkanlığı'ndan bilimsel yöntemlere uygun hanelerin belirlendiğini anlatırken şöyle konuştu:

"Kurum olarak kendilerine gönderdiğimiz mektupta yaptığımız çalışmayı, ankete mazeretsiz katılımın olması halinde prosedürün nasıl işlediği anlatılıyor. Anketörümüzün verdiği bilgiye göre olayda anketi bilerek reddetme var. Biz de prosedür gereği bu idari para cezasını kesmek durumundayız. Sevgili Çelik isimli vatandaş, cezaya itiraz etmek için mahkemeye başvurabilir."
DHA
-- sponsor içerik --

---