İnternetten Soy Ağacı Nasıl Bulunur, TC Kimlik Numarası ile Soy Ağacı Sorgulamak 
Soyağacı Nedir?
Şecere, Arapça ağaç manasına gelmektedir. Kişinin soy cetvelini bir silsile şeklinde çıkarmasına soy ağacı çıkartma denir. Önceki kuşaklar, geridekilerin dalı ve meyvesi olarak görüldüğü için bu isim verilmiştir. Soy araştıran kişi soy ağacını resmederken bugünden geriye doğru gidebildiği kadar gider. Neslinden kendisi ve ailenin diğer fertleri için olumlu kimlik oluşturabilecek bilgileri toplar. Zamanla yeni bulgular ekler ve oluşturduğu soy ağacını kendinden sonra gelecek nesillere aktarır.


İnternet yardımı ile soy araştırma yapılabilir mi?

İnternet yardımı ile doğrudan soy ağacı çıkartmak mümkün değil. Yani T.C kimlik numaranızı yazarak bir yerden en eski nüfus sayımına kadarki kayıtlarınıza ulaşmanız mantık olarak mümkün ancak teknik olarak mümkün değil. Bunun haricinde araştırmasını yapacağınız kişinin, bölgenin yukarda da isimlerini zikrettiğimiz kaynak defterleri ya da kitaplar internet ortamında bulunabilir. Tam bir Soy ağacı çıkartmak için başvurulacak kaynak eseri İl ve İlçe mülki idareleri ya da gönüllü tarihçiler çalışıp paylaşıyor olabilirler. E-devlet üzerinden yeni hizmet vermeye başlayan Alt Üst kimlik soy ağacı ise 1800 lü yıllara kadar öğrenilebilmektedir.

E-Devletten Soy Ağacı Nasıl Sorgulanılır?

MERNİS Sistemi İle Soy ağacı bulmak

İşi kolaylaştıran bir sistem MERNİS projesi. Bu proje yardımı ile ailenin mensuplarına 1900’lü yılların başına kadar ulaşılabilmektedir. Aile fertleri ölseler bile sisteme kaydedilmişler ve birer kimlik numarası almışlardır. Kimlik beyan edilip dilekçe yazılarak nüfus müdürlüklerinden “üst soy dökümü” ya da “hane döküm” listesi istenebilir.

Bu belgeyi alabilmek için biraz ısrar etmek gerekebilir. Neticede hane döküm listesi ile ilk aşamada hatırı sayılır bir soy ağacı çıkartabileceğiniz için ısrar etmekte haklı olduğunuzu göreceksiniz. Çıkarttığınız bu soy ağacını sebat edip çalışarak yukarıda anlattıklarımızla zenginleştirebilir ve parçalanan aile kimliğinizi oluşturarak gelecek nesillerinize aktarabilirsiniz.

Zor ama zevkli bir çalışma

Soy bağı çalışmaları vakit alan, zahmetli bir iştir. iki üç günde sonuç alabileceğimiz işler olabileceği gibi 1500-1600’lü yıllarla ilgili Osmanlı arşivinden soy ağacı için bilgi çıkartmak o kadar da kolay olmayabiliyor. Ancak soy ağacı araştırılırken açı ne kadar geniş tutulursa aile hakkında o kadar işe yarar, renkli kimlik oluşturabilecek bilgilere ulaşılabilir.
-- sponsor içerik --

---