Sızma Zeytinyağı ile Riviera Zeytinyağı Arasında Ne Fark Var?
Sızma Zeytinyağı ile Riviera Zeytinyağı Arasında Ne Fark Var?



Sızma Zeytinyağı ile Riviera Zeytinyağı Arasında Ne Fark Var? 

Bazı marketlerde oldukça uygun fiyatla satılan Zeytinyağlarının fiyatının neden ucuz olduğunu merak mı ediyorsunuz. Bu yazımızda zeytinyağı nı ucuza aldığını zanneden kişiler için açıklamalarda bulunacağız. Tabiki en kötü Zeytinyağ ı bile Ayçiçek yağı ve margarinlerden daha iyidir.

Zeytinler toplandıktan sonra ilk aşamada dalından temizlenir ve yıkanır. İkinci  aşamada ise kırıcılarda zeytinler parçalanır,hamur haline getirilir ve ısı altında iyice yoğrulur.

Bu  yoğrulma esnasında zeytinden 3 madde elde edilir.
  • Zeytin yağı
  • Kara su
  • Pilna maddesi (talaş benzeri bir madde)
Daha sonra ise makinalarda santrifüj yöntemiyle bu maddeler ayrılır. Sonuçta yağ maddesi elde edilir. Peki evlerimizde kullandığımız sızma ve riviera zeytin yağları ne demektir?

SIZMA (NATÜREL) ZEYTİN YAĞI NEDİR?

Dalından koparılarak direk  mekanik yöntemlerle yağı ayrıştırılan zeytinin vermiş olduğu yağlara naturel sızma yağı denir. Bu yağda asitlik derecesine göre 3 kısma ayrılır.
  • Natürel sızma zeyin yağı : 1 asitlik derecesi altında olan yağ
  • 1.Natürel sızma zeytin yağı : 1-2 asitlik derecsi arasında olan yağ
  • 2.Natürel sızma zeytin yağı : 2-3.3 asitlik derecesi arasında olan yağ
Natürel sızma yağ en kaliteli zeytin yağıdır. Tat ve koku mükemmeldir. İçindeki antioksidan ve mineraller çok yüksektir. Yemeklerimizde bol bol tüketebiliriz.

RİVİERA ZEYTİN YAĞ NEDİR?

Dip zeytini olarak tabir edilen dalından koparak ağaç dibine düşen zeytinler dalından koptuğu anda asitlenmeye başlar. Bu zeytinlerden kimyasal ve ısı işlemlerinden geçtikten sonra tat ve kokusuz olarak yağ elde edilir. asitlik derecesi 3.3 üzerindedir. Yenmeyecek olan bu yağ içine %10-20 arasında sızma zeytin yağı eklenerek tat ve koku bakımından yenebilecek duruma getirilmektedir.bu yüzden yemeklerimizde kullanabilmekteyiz.Antioksidan ve mineral yönünden fakirdirler.

Marketlerde seçimimizi naturel sızma zeytin yağından yana kullanmalıyız.
-- sponsor içerik --

---