Adının aksine son derece küçük olan büyük kamışçın kuşları, ‘boyundan büyük’ yolculuklar yapıyor. Sadece 27 gram ağırlığındaki büyük kamışçınlar, her yıl Doğu Anadolu’dan yola çıkıyor, Ortadoğu’yu aşıp Afrika’nın güney kıyılarına kadar iniyor.

El kadar Evliya Çelebi!
Büyük Kamışçın Kuşları, Büyük Kamışçın Kuşu Nedir?
Büyük kamışçın kuşu, Doğu Anadolu’nun en zengin kuş bölgesi olan Aras Nehri Kuş Cenneti’nde ürüyor. Adının aksine büyük kamışçının ağırlığı yalnızca 27 gram. Ancak bu ‘el kadar’ kuş, her yıl adeta dünya turu yapıyor.  50 yıl boyunca Osmanlı topraklarının dört bir yanını gezen Evliya Çelebi misali, her yıl Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’daki 17 ülkeyi dolaşıp toplam 11 bin kilometre yol katediyor.

ABD Utah Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve Kars Kuzey Doğa Derneği’nden biyologlar, büyük kamışçın kuşunun göç yollarını belirlemek için çalışma başlattı. Bu çalışma çerçevesinde, bir gram ağırlığında coğrafi konumlama cihazı takılan kuşların Ortadoğu üzerinden Afrika’ya göç ettiği belirlendi.

Cihazdaki verilerin Utah ve Koç üniversiteleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu tarafından analiz edilmesi sonucu, kamışçınların her yıl Ortadoğu ve Afrika’daki 17 ülkeye gittiği, bu ülkelerin en az 11’inde bir süre konakladığı anlaşıldı. Şekercioğlu, büyük kamışçınların sulak alan kuşu olmalarına rağmen, sonbahar ve ilkbahar göçlerinde dünyanın en kurak yerleri olan Ortadoğu ve Sahra çöllerini geçtiğini söyledi.
-- sponsor içerik --

---