Tükenen antibiyotik kanseri de etkileyecek
Antibiyotikler Kanser Tedavilerini ve Organ Nakillerinide Etkileyebilir!
Tükenen antibiyotik kanseri de etkileyecek

Günümüz verilerine göre antibiyotiklere dirençli bakterilere bağlı olarak yılda 700 bin hasta kaybediliyor. Kriz kontrol altına alınamazsa bu rakamın 2050 yılında 10 milyona çıkmasından korkuluyor.

Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Kayacan, antibiyotiklerin çok önemli bir kaynak olduğunu ve korunması gerektiğini belirterek “Aynı zamanda antibiyotik tükenen tek ilaç türü. Bu nedenle henüz çok geç değil ama artık harekete geçmeliyiz” dedi.

Kayacan, antibiyotik direncinin önemine ilişkin şu örnekleri de verdi: “Kanser tedavisinde kullanılan bir yöntem olan kemoterapi, böbrek, karaciğer, kemik iliği nakli gibi uygulamalarla büyük cerrahi operasyonların etkili antibiyotikler olmadan başarılı şekilde yapılmaları mümkün değildir. Modern tıbbın birçok önemli kazanımı antibiyotik direnci sebebiyle kaybedilme tehlikesiyle karşı karşıya.” Grip, virüs enfeksiyonu gibi antibiyotiğin hiç etkisinin olmadığı durumlarda bu ilaçların kullanılmaması gerektiğini belirten Kayacan,  yanlış kullanımları, dozları önlemek gerektiğini söyledi.
-- sponsor içerik --

---