Pelin Otundan türetilen Artemisinin Kanser Hücreleri Üzerinde Öldürücü Etkisi!
Pelin Otundan türetilen Artemisinin Kanser Hücreleri Üzerinde Öldürücü Etkisi! 
Pelin Otundan türetilen Artemisinin Kanser Hücreleri Üzerinde Öldürücü Etkisi! 

Az bilinen, Çin’de kullanılan artemis bitkisi, gittikçe büyüyen alternatif kanser tedavileri listelerindeki nitelikli seçeneklerden biri olabilir. Yapılan araştırmalara göre, Çin tıp kültüründe yaygınlıkla kullanılan pelin otunun bir türevi olan artemisin, kanser hücrelerini öldürebiliyor ve bunu her sağlıklı hücre için 12.000 kanser hücresi oranı ile yapıyor.

Washington Üniversitesi’nden Henry Lai ve ekibi, hastalıklı hücreleri hedef alan ve kanser hücresinin demir iştahını kesen bir bileşen sentezlediler. Artemisinin en harika yanı, normal hücrelere hasar vermeden, kanser hücrelerini seçerek yok edebilmesi. Artemisinin, tek başına, kanser hücrelerini öldürmede normal hücrelere kıyasla 100 kat daha seçici, 34.000 kat daha etkili. Bileşen, Holley Pharmaceutical’de lisanslı olsa da henüz insanlarda kanser tedavisinde kullanılmadı.

Henry Lai, sentezledikleri bu bileşen için şu ifadeleri kullanıyor: "Bu bileşene Truva Atı diyoruz çünkü kanser hücreleri transferini (vücutta demiri taşıyan bir protein) doğal, zararsız bir protein olarak tanıyorlar. Bu yüzden hücre, içerisinde gizlenmiş bombadan bihaber, bileşeni alıyor."

Pelin otu özü, Çin’de yüzyıllar önce, tedavi amacı ile kullanılıyordu. Tedavi, zamanla kayboldu ve tıbbi ilaçlar içeren antik bir el yazması sayesinde yeninden keşfedildi. Her sağlıklı hücre için 12.000 kanser hücresini öldürüyor; yani minimum yan etki ile ilaca dönüştürülebilir.

Yetkililer, artemisininin etkilerini şu şekilde açıklıyorlar:

"Artemisinin, hücreleri öldüren serbest radikaller oluşturmak amacı ile demirle tepki veriyor. Kanser hücreleri, göreceli olarak normal hücrelere kıyasla daha fazla demir aldıklarından, artemisininin toksik etkilerine karşı daha hassaslar. Artemisini, kovalent olarak demir taşıyan plazma glikoprotein transferrine bağladık. Transferrin, hücrelere reseptör bağımlı endositozlar aracılığı ile taşınıyor ve kanser hücrelerinde, hücre yüzeyinde önemli ölçüde daha fazla transferrin reseptörleri bulunuyor. Nitekim artemisinini transferrine bağlayarak hem demirin hem de artemisininin kanser hücresine tek paket halinde taşınabileceğini düşünüyoruz. Hücrenin içerisine girdikten sonra, demir salınacak ve transferrine bağlanmış olan artemisinin ile hemen tepkimeye girebilecek."

Artemisinin, şu an sıtma tedavisi için Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu tarafından onaylı; kullanımı gayet kolay ve güvenli. Pahalı değil ve tüm kanser türleri üzerine etkili; ancak henüz ana akım sektörde kendine yer bulamadı.
-- sponsor içerik --

---