D vitamini, kemiklerin büyümesi ve gelişmesi için ihtiyaç duyulan kalsiyum ve fosforun ince bağırsaklarda emilimine yardımcı olan vitamindir. Kemikler ve dişler için çok önemli olan bu vitamine, güneş ışığı vitamini de denir. D vitamini vücudumuzun olmazsa olmazlarındandır ve Türk insanında da ne yazıkki bu vitamin genelde referans aralıklarının altında çıkmaktadır.

Evde Yapılabilecek Bitkisel D Vitamini Kürü Tarifi!
D vitamini, hem yediğimiz bir besin, hem de vücudumuz tarafından yapılan bir hormondur.D vitaminini vücudumuza üç yoldan alırız. Cildimizden, yiyeceklerden ve takviyelerden.Her gün 15 dakika güneş ışınlarından faydalanmak, günlük D vitamini karşılar. Güneşteki ultraviyole ışınları, D vitamini üretmek için, cildi tetikler.

D vitaminin asıl kaynağı güneştir. Yiyecek olarak da; yumurta sarısı, yağlı balıklar (uskumru, somon, tuna gibi), karaciğer, süt ve süt ürünleri balık yağı ve bazı tahıllarda bulunur.
D vitamini eksikliğinde en fazla görülen hastalık, erken yaşlarda kemik erimesidir. Gençlik yıllarında kemiklerdeki depoları, kalsiyum ve D vitamini ile doldurmak gerekir. Çünkü, ilerleyen yaşlarda vücudumuz, kalsiyum ve D vitamini ihtiyacını kemik depolarından kullanacaktır.

D vitamini, az sayıda besinde, az miktarda, bulunduğundan, Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun önerdiği bitkisel kür ile vücudunuza D vitamini takviyesi yapabilirsiniz.

D Vitamini Eksikliğine Karşı D Vitamini Kürü :
7-8 adet veya daha fazla kültür mantarını ince ince dilimleyin ve bir tepsiye dizin. Güneş ışığında en az 20 dakika bekletin. Arada bir altını üstüne çevirin. Dilimlenmiş mantarlar güneşten aldığı D vitaminini depolayacaktır.
Bu mantarları çorbalarınızda veya yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Her gün yemek şartı ile 1-2 ay tüketilmelidir.

D vitamini bitkisel ürünlerin çok azında bulunur. Çoğunlukla hayvansal ürünlerde bulunmaktadır. D vitamini olan besinleri sıralayacak olursak,

  • Balık ciğeri
  • İstiridye
  • Soya ve Tofu
  • Yumurta
  • Süt ve ürünleri (peynir, yoğurt vb.)
  • Mantar
  • Patates
  • Pancar
-- sponsor içerik --

---