Staj Nedir, Staj Neden Yapılır, Stajın Önemi Hakkında Bilgiler

Staj Nedir?

Staja yeni başlarken staj ne işime yarayacak diye kendi kendinize sorabilirsiniz. Staj ile ilgili sizi bilgilendirecek bir yazıyı sayfamızda paylaşıyoruz.

Herkes okul hayatı sona erdiğinde iyi bir yerde çalışabilmenin hayalini kuruyor. Kimi sadece hayal kurma aşamasında kalırken, kimi de bunun için çalışıp çabalıyor. Malum, rekabetin oldukça yoğun yaşandığı bir dönemdeyiz. 

Artık sadece üniversite mezunu olmak, İngilizce bilmek gibi şeyler yeterli olamayabiliyor istediğiniz işi elde edebilmeniz için. Tabi nasıl bir yerde çalışmak istediğinize, hedeflerinizin neler olduğuna, kariyerin yaşamınızda ne kadar önemli bir yere sahip olduğuna bağlı olarak değişebilir durum. Ancak, iyi şartlara sahip bir şirkette çalışmak, kariyerinizde sağlam adımlarla ilerlemek, devamlı kendinizi geliştirebileceğiniz bir iş ortamında olmak gibi hedefleriniz varsa daha fazla çalışmak durumundasınız. Ve burada kastedilen çalışmak sadece derslere çalışmak, iyi notlar almak ve okuldan iyi bir ortalama ile mezun olmak gibi şeyleri içermiyor. 

Elbette okuduğunuz okul, aldığınız eğitim ilerideki iş yaşamınız için çok önemli ama yeterli değil. Okulda edindiğiniz teorik bilginin uygulamaya dökülmesi, okul dışında da kariyeriniz adına birşeyler yapmanız, yeni şeyler öğrenmeniz, kendinizi sürekli olarak geliştirmeniz gibi şeyler de oldukça önemli.

Bir de işin şu boyutu var: Yeni mezun oluyorsunuz, iş başvuruları yapmaya başlıyorsunuz ve birçok yerde karşınıza deneyim maddesi çıkıyor. Ya da bu madde çıkmasa bile hiç deneyiminiz yoksa bir anda bilinmezlerle dolu bir denklemin içindeymiş gibi hissedebiliyorsunuz kendinizi. İşte tam da burada yazımızın çıkış noktası geliyor akıllara: Stajın Önemi.

Staj yapmak gerçekten de bu kadar önemli mi? Staj yapanla yapmayan arasında ne gibi farklılıklar olabilir? Yaz tatilinin tadını çıkarmak varken neden staj yapayım ki? Muhtemelen bu ve bunun gibi birçok soru sizin de aklınızdan geçiyordur. Bu soruların cevapları kişiden kişiye değişse de stajın size kazandırabileceği birçok şeyin olduğu da bir gerçek. Peki nedir stajın size sağlayabileceği faydalar? Hadi şimdi bu faydalara bir göz atalım…

>> STAJER VE ÖĞRENCILER İÇIN CV ÖRNEKLERI

Teorik Bilgiyi Uygulamaya Dökmek

Okul hayatı boyunca birçok derse girer, çok sayıda kitap okur, bazı derslerden geçebilmek için gece gündüz çalışır, sayısız kaynağı elden geçirirsiniz. Bununla birlikte okuldaki bilgiler çoğunlukla teoriktir. Ve tam da burada bir Çin atasözünü sizlerle paylaşmak isterim: “Bana söyle ve ben unutayım, bana göster ve ben hatırlayayım, yapmama izin ver ve ben anlayayım“. Yani bir şeyi anlayabilmenin yolu onu yapmaktan geçer. Evet çok güzel şeyler öğreniyor olabilirsiniz derslerde, inanılmaz bilgilerle dolu kitaplar da okuyor olabilirsiniz ama öğrendiklerinizi uygulamaya dökmek bambaşka bir şeydir ve staj size uygulama imkanı verir. Henüz okulunuz devam ederken, bilgileriniz tazeyken yapacağınız staj sayesinde edindiğiniz bilgileri uygulayarak içselleştirebilirsiniz. Böylece bir konuyla ilgili öğrendiğiniz şey aslında ne işe yarıyor, iş yaşamında size ne gibi faydalar sağlıyor, hangi durumlarda kullanılıyor gibi birçok konuda aydınlanırsınız.

İş Hayatınıza Yatırım Yapmak

Eğer iyi bir araştırma yapmış ve bunun sonucunda da kendiniz için en doğru stajı seçmişseniz staj süresince ilerideki iş hayatınızda size faydası dokunacak şeyler öğrenebilirsiniz. Diğer yandan yapacağınız staj sayesinde ileride o sektörde ya da öyle bir firmada çalışmak isteyip istemeyeceğinize de deneyimleyerek karar verebilirsiniz. Eğer staj yaptığınız şirketi ya da sektörü sevdiyseniz yapmış olduğunuz stajı bir nevi alıştırma olarak görebilirsiniz. Her olasılıkta staj yapmak size deneyim kazandıracaktır.

Çevrenizi Genişletmek

Öncelikle, staj yaparak farklı bir ortama geçiş sağlamış olursunuz. Okul arkadaşlıkları, sınavlara girip çıkmak, kantinde takılmak ile iş arkadaşlıkları ve işle ilgili sorumluluklar gibi şeyler oldukça farklıdır. Okuldayken en büyük sorumluluğunuz derslerinizden başarıyla geçmek iken işte farklı sorumluluklar girer devreye. Bu da aslında farklı ortamlara uyum sağlamayı öğretir size. Bununla birlikte staj ile beraber çevreniz genişler, yeni insanlarla tanışırsınız. Kurduğunuz bağlantılar sayesinde çalışmayı düşündüğünüz alanla bağlarınızı sıkı tutabilir ve gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. Bu bağlantılar sayesinde staj yaptığınız yerde işe başlayabilir ya da başka bir yer için kendilerinden sizin için referans olmalarını rica edebilirsiniz.



Stajı İş Fırsatına Dönüştürmek

Birçok kişi staj yaptığı yerde daha sonra işe başlayabilmektedir. Elbette bunun için öncelikle sizin çalıştığınız ortamı ve yaptığınız işi sevmeniz, çalışma ortamına ayak uydurmuş olmanız ve de iş verenlerin de sizden ve performansınızdan memnun kalmış olmaları gerekmektedir. Eğer işi sevdiyseniz ve işverenler de sizi sevdiyse ilerleyen zamanlarda staj yapmış olduğunuz yerde çalışmaya başlama imkanınız olabilir.Staj süresince çalışanlarla iyi ilişkiler içerisinde olmak ve stajınız bittikten sonra da buradakilerle bağlantınızı koparmamak da sizin yararınıza olacaktır.

Gelecek Planlarınızı Yönlendirmek

Staj yaparak iş hayatının nasıl bir şey olduğunu yerinde gözlemleme şansını yakalarsınız. Bu sayede hangi sektörde çalışmak istediğinize, şirketin hangi departmanında yer almayı arzuladığınıza daha rahat karar verebilirsiniz. Ayrıca staj yaparken eksiklerinizi görme şansını da yakalarsınız. Böylelikle bir işte çalışmaya başlayıncaya kadar bu eksiklerinizi gidermeye çalışabilir, böylelikle iş başvurusu öncesi kendinizi o iş için hazır hissedebilirsiniz. Staj yapmak hem iş hayatını hem de kendinizi tanımanıza yardımcı olabilir.

Bir Adım Önde Olmak

Hem teorik bilgileri uygulamaya dökebildiğiniz, hem yeni insanlarla tanıştığınız, hem de iş deneyimi kazandığınız için diğer adayların bir adım önünde başlarsınız iş arayışınıza. Şirketlerin birçoğu için de staj yapmış olmanız önemlidir. Yani zamanında yaz tatili yerine staj yapmayı tercih etmiş olmanızın ödülünü bu aşamada alabilirsiniz.

Para Kazanmak

Staj yapanlara genellikle ücret ödenmemekle birlikte bazı yerler stajyerlere ücret ödemektedir. Eğer böyle bir staj yapacak olursanız edindiğiniz faydaların yanısıra para da kazanmış olursunuz. Ayrıca staj yaptığınız sürede firmanın diğer çalışanlarına sağladığı imkanlardan da yararlanabilirsiniz.

Staj Süresince Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Daha fazla çalışıp, çabalamaya istekli olmalısınız. Stajı kendinizi geliştirmek için bir imkan olarak görmeli ve daha fazla öğrenmek için elinizden geleni yapmalısınız. İşten kaçmamalı aksine çalışmak için ne kadar istekli olduğunuzu göstermelisiniz.
İş arkadaşlarınızla, yöneticilerinizle ve insan kaynaklarındaki çalışanlarla iyi ilişkiler içerisinde olmalısınız.
İşlerin nasıl yürüdüğü, kimlerin hangi konulardan sorumlu olduğu gibi konuları analiz etmeye çalışmalısınız. Bunun için de iyi birer gözlemci olmanız, size verilen yerde oturup durmaktansa etrafınızda olup bitenin farkında olmanız gerekmektedir.
Sabır da önemli bir konudur. Başlar başlamaz size sorumluluk verilmesini beklememelisiniz. Sizin davranışlarınız, çabanız ve isteğiniz bu süreci yönlendirecektir.
Yeri geldiğinde fikirlerinizi paylaşabilirsiniz. Ancak paylaşımlarınızı yaparken karşındaki kişilerin sizden çok daha deneyimli olduğunu ve ölçüyü kaçırmamanız gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız.
Size verilen işlerden şikayet etmemeli, bulunduğunuz ortamı ve çalışma arkadaşlarınızı eleştirmemelisiniz.
Ve belki de en önemlisi stajı bir zorunluluk olarak görmemelisiniz. Eğer böyle görürseniz bu deneyiminizden fayda elde etmeniz çok ama çok zor olacaktır. Aksine stajı bir şans olarak görmeli ve bu süreçten en büyük faydayı elde edebilmek için elinizden geleni yapmalısınız.

-- sponsor içerik --

---