Anne olmaya artık aylar kaldı, Peki hamileliğinizin 4.haftasında bebeğinizde ve sizde ne gibi değişiklikler oluyor? Hamileliğin 4.Haftasında Neler Oluyor? 4 Haftalık Bebeğin Görüntüsü ile ilgili yazımızdadır. Yorumlarınız ve sorularınız için alt kısımdaki yorum formundan bize ulaşabilirsiniz.

Hamileliğin 4. haftası, erken hamilelik belirtilerini yaşamaya başladığınız ve artık kan veya idrar testi ile gebeliğinizi net bir şekilde saptayabileceğiniz haftadır. Hala küçük bir hücre yığını olarak rahminize yerleşmiş olan bebeğiniz tüm hızıyla gelişimini sürdürmeye devam edecek.

Hamileliğin 4. haftasında bebeğin gelişimi
Hamileliğin 4. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşım 1 mm, yani bir haşhaş tohumu kadar! 8 haftalık olana kadar ona 'embriyo' denilecek. Şimdilik yalnızca bebeğinizin kalbini ve kafasını oluşturacak olan yapılar gelişiyor, hamileliğin 10 haftasına gelindiğinde bebeğinizin iç organları da gelişmeye başlamış olacak.

Embriyoyu meydana getiren hücreler, aynı zamanda hamileliğin sonuna kadar bebeğinizi besleyecek olan plasentanın da gelişimini desteklemeye başlamıştır. Bebeğiniz 40 hafta boyunca amniyotik kese adı verilen bir kese içinde gelişimini sürdürecek. Ultrason muayenesinde hala net olarak gözlemlenemeyecek kadar küçük olan bu kesenin içinde bu haftada yolk kesesi adı verilen küçük bir halka oluşmuştur ve bu yapı, içerdiği sıvılarla embriyonun ihtiyaç duyduğu besinlerin taşınmasına yardımcı olur.

Hamileliğin 4. haftasında bebeğin (embriyonun) görünümü:


Hamileliğin 4.Haftasında Neler Oluyor? 4 Haftalık Bebeğin Görüntüsü

Hamileliğin 4. haftasında annedeki değişiklikler
Artık kalbiniz eskisine göre çok daha hızlı atıyor. Kan hacminiz bu fazladan atışlara yetişinceye kadar (ki buna birkaç hafta daha var) çoğu zaman yorgun hissedeceksiniz. Yükselen hamilelik hormonları ve artan kan hacmi nedeniyle göğüslere de fazladan kan ulaşmaya başlar ve buna bağlı olarak meme uçlarında hassasiyet oluşabilir.

Hamileliğin 4. haftası, yükselen hormonlara bağlı olarak mide bulantısı, yorgunluk, halsizlik gibi belirtilerin görülmeye başlandığı bir zamandır. Sık sık dinlenerek ve beslenme düzeninizi kontrol etmeye özen göstererek bu tür olumsuz belirtilerin verdiği rahatsızlıkları azaltabilirsiniz. Duygu durumunuzda meydana gelen ani değişiklikler içinse yapabileceğiniz en iyi şey, mümkün olduğunca stresten uzak durmaya çalışmanızdır. Size iyi gelecek şeyleri yapmayı alışkanlık haline getirin, mümkünse gün içinde temiz havada kısa yürüyüşler yapmaya çalışın.  Bu tür olumsuz belirtiler ilk haftalarda pek çok anne adayınız rahatsız eder ve genellikle bu belirtiler hamileliğin ilk trimesterinin sonunda, yani 12 haftadan itibaren azalmaya başlar. Bu süreçte yaşadıklarınızı partnerinizle paylaşmanız ve içinden çıkamadığınız durumlarda bir uzmana başvurmanız faydalı olacaktır.

Erken hamilelik belirtileri ile ilgili detaylı bilgi için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz:

Hamileliğin 4. haftasıyla ilgili uzman görüşü:

Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 4. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:

“Rahim içine gelmiş blastosist aşamasındaki embriyo artık rahim içinde büyümesine başlar. Kalınlaşmış endometrium adı verilen rahim duvarında bazı enzimatik işlemler gerçekleştirerek kendi alanını genişletir. Bebeğin oluşum aşamasında dış katmanlardan plasenta ve zarlar, iç katmanlardan da embriyo gelişimi başlar.

Embriyonun içinde yerleşmiş olduğu keseciğin içi amnios sıvısı denilen bir sıvı ile kaplıdır. Gebelik kesesinin içinde küçük halka şeklinde yolk kesesi denilen şekil belirginleşir. Yolk kesesi sıvı içerir ve embriyotik besin taşınmasına yardımcı olur ve ilk kan dolaşımı üzerinde etkisi olur. Plasenta denilen bebeğin eş dokusu oluşumunu tamamlama sürecine kadar embriyoyu yolk kesesi besin taşır.

Bu dönemin sağlıklı gelişimi için düzenli olarak folik asit alınması gerekir. Dengeli beslenmeye dikkat edilmeli ve B12 ihtiva eden gıdalara bu dönemde ağırlık verilmesi gerekir."
-- sponsor içerik --

---