Anne olmaya artık aylar kaldı, Peki hamileliğinizin 5.haftasında bebeğinizde ve sizde ne gibi değişiklikler oluyor? Hamileliğin 5.Haftasında Neler Oluyor? 5 Haftalık Bebeğin Görüntüsü ile ilgili yazımızdadır. Yorumlarınız ve sorularınız için alt kısımdaki yorum formundan bize ulaşabilirsiniz.

Hamileliğin 5 haftasında erken hamilelik belirtileri görülmeye devam ederken bebeğinizin gelişimi inanılmaz bir hızla ilerlemektedir. Gün geçtikçe hamileliğinize dair daha fazla belirti gözlemlemeye başlıyorsunuz ve henüz bir susam tanesi kadar olan bebeğiniz sayesinde vücudunuzda ciddi değişimler olmaya devam ediyor.

Hamileliğin 5.Haftasında Neler Oluyor? 5 Haftalık Bebeğin Görüntüsü, Neler Yemeli Neler İçmelisiniz?
Hamileliğin 5. haftasında bebeğin durumu
5 haftalık bebeğin boyu 2 milimetre civarındadır ancak bu küçücük hücre yığınında çok büyük değişimler olmaya devam etmektedir. Hala bir embriyo olarak anılan bebeğinizi oluşturan üç katman mevcut ve her birinde yaşamsal faaliyetlerini mümkün kılacak olan yapılar şekillenmeye başlıyor. Ektoderm adı verilen en dış tabakada bebeğin ağzını, burnunu, kulaklarını, cildini ve vücut tüylerini oluşturacak olan yapılar şekillenmeye başlar. Mezoderm adı verilen orta tabakada kalp ve damar sistemini oluşturacak olan hücreler yer alır ve 5. hafta itibariyle dolaşım sistemi de gelişmeye başlar. Endoderm adı verilen iç tabakada ise iç salgı bezleri, mesanesi ve sindirim sistemini meydana getirecek olan hücreler şekilleniyor.

Gebeliğin 5. haftası bebeğin dolaşım sisteminin oluşmaya başlamasıyla birlikte hala çok küçük olan kalbi de atmaya başlar ancak yine de kalp atışlarını duyabilmek mümkün olmaz. 10 ila 12 haftalarda yapılacak olan muayenelerde bebeğinizin kalp atışlarını duyabileceksiniz.

Hamileliğin 5. haftasında minik bir kurbağa yavrusuna benzeyen bebeğin, ilerleyen haftalarda baş ve iskelet yapılarının gelişmeye devam etmesi sayesinde vücudu daha da şekillenecek ve büyüyecek.

5 haftalık bebeğin görüntüsü:

Hamileliğin 5. haftasında annedeki değişiklikler
Gebelik testinizden pozitif sonuç aldıysanız ve hala doktora görünmediyseniz, ilk randevunuzu almanızın zamanı geldi. Son adet tarihinizin ilk gününü not edin, aklınıza takılan soruları yazın.

Sabah bulantıları, meme hassasiyeti gibi erken hamilelik belirtileri dışında anormal bir fiziksel ya da duygusal durum yaşıyorsanız da doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Vücudunuzda artan hCG hormonu sayesinde duygusal olarak da biraz farklı hissedebilirsiniz. Telaşa kapılmayın, vücudunuz 9 ay sürecek harika bir yolculuğa hazırlanıyor!

Hamileliğin 5. haftası ile ilgili uzman görüşü: 
Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehtap Derelioğlu, hamileliğin 5. haftasına bilgi veriyor:

"Döllenmeden sonraki 3. hafta aslında gebeliğin 5. haftasına denk gelmektedir. Bu dönemde adet gecikmesi ile gebelik, idrar ve kan testinde artık tespit edilebilir. Bu dönemde döllenmiş olan yumurtadan oluşmaya başlayan embriyoda bir takım bölümler oluşur.

Disk şeklinde olan embriyoda vücut taslaklarını oluşturacak 3 tabaka mevcuttur. Ektoderm, endoderm ve mezoderm olarak adlandırılan bu yapılardan embriyonun tüm hücre ve organları oluşmaya başlar.

En dışta yer alan ve ektoderm denilen tabakadan deri, saç, tırnak, kulağın iç ve dış yüzeyi, dil, ağız, burun ve sinüsler, anüs, süt bezleri, dişin bazı tabakaları ve tüm sinir sistemi oluşur iken orta tabaka olan mezodermde özellikli olan kalp ve damar sistemi bu haftada oluşmaya başlar ve kalp tüp şeklinde 2 kanaldan oluşup 1 hafta sonra kasılma yeteneğine sahip olacaktır. Bunun haricinde orta katman mezodermden kas iskelet sistemi ve boşaltım üreme, akciğer ve dalak oluşumu başlar. En içte yer alan endoderm katmanında ise mesane, iç salgı bezlerinin bir bölümü ile sindirim sistemi oluşur.

Hamileliğin 5 haftası, embriyonun baş ve kuyruk kısmının görülmeye başlandığı zamandır. Embriyo bu dönemde yaklaşık 1-2 mm boyutlarındadır. Henüz ultrasonografide kalp atımları duyulmaz. Embriyonal hayatın 3. haftasında başlamış olan organ ve beyin-omurilik gelişimi bu dönemde anne adaylarının da beslenmesine özen göstermesi gerekliliğine neden olur. Embriyolardaki bu gelişim süreci genetik ve çevresel faktörlerden etkilenebilmektedir. Annenin alışkanlıkları ve beslenme özellikleri gelişmekte olan embriyo için risk oluşumuna neden olur.

Bu dönem ayrıca annenin alkol, kafein ve sigara alışkanlıklarından vazgeçmesi gerektiği dönemdir. Alkol tüketiminin direkt çocuklarda zeka geriliğine neden olucu durumu söz konusudur. Düzenli beslenmesi olan ve vitamin takviyesi alan annelerin haricinde sabah bulantıları olan ve beslenme düzeni olmayan, hatta kilo kaybı olan gebelerin bu dönemi rahat geçirmeleri ve oluşan embriyonun etkilenmemesi için doktora başvurmaları gerekmektedir."

İpucu: Hamileliğin ilk haftalarında nelere dikkat edilmeli?

  • Hamileliğinizin ilk haftaları bebeğinizin gelişimi için kritik zamanlardır. Bazı önemli noktalara dikkat ederek bebeğinizin ve kendinizin sağlığını koruyabilirsiniz.
  •  Jinekoloğunuza görünün. Genelde 8. haftadan itibaren yapılan ilk doktor ziyaretinizde, ilerde olabilecek komplikasyonlara karşı taramadan geçersiniz.
  •  Folik asit, demir, kalsiyum gibi hamilelik boyunca sizin ve bebeğinizin sağlığı için önem taşıyan takviyeleri alıp almayacağınız konusunda doktorunuza danışın.
  •   Hamileliğin ilk üç ayında yeterli derecede folik asit almak bebeğinizin gelişim kusuruna bağlı hastalığı olmaması için çok önemlidir.
  •  Sigarayı bırakın. Hamilelik sırasında sigara içmek erken doğum, düşük ve plesantaya bağlı sorunlara neden olabilir. Bazı araştırmalar sigaranın yarık dudaklı çocuk oluşumuna neden olduğunu ortaya koymuştur. Hiçbir zaman sigarayı bırakmak için çok geç değildir. Yakmadığınız her sigara bebeğinize sağlıklı olmak için bir şans verir.
  •  İçkiyi bırakın. Günde sadece bir küçük içki bile bebeğinizin düşük kilolu doğmasına ve öğrenme, konuşma, dikkat dağınıklığı, hiperaktivite sorunlarına yol açabilir. Hiç kimse azıcık bir alkolün bile bebeğin gelişimini ne derece etkileyeceğini kestiremez.
  •  Evinizin ve işinizin güvenli olduğundan emin olun. Bazı işler ve hobiler siz ve bebeğinizin gelişimi için riskli olabilir. Eğer alışkanlık olarak kimyasallara, ağır metallere (kurşun, civa) ve radyasyona maruz kalıyorsanız, en kısa zamanda bunu değiştirmelisiniz.
  •  Bazı temizleme ürünleri, tarım ilaçları, çözücüler ve eski borulardan su içmek zararlı olabilir. Doktorunuzla günlük rutinleriniz hakkında konuşun ki evinizde ve işyerinizde bebeğiniz için tehlikeli olabilecek şeylerden kaçının.
-- sponsor içerik --

---