Anne olmaya artık aylar kaldı, Peki hamileliğinizin 6.haftasında bebeğinizde ve sizde ne gibi değişiklikler oluyor? Hamileliğin 6.Haftasında Neler Oluyor? 6 Haftalık Bebeğin Görüntüsü ile ilgili yazımızdadır. Yorumlarınız ve sorularınız için alt kısımdaki yorum formundan bize ulaşabilirsiniz.

Hamileliğin 6. haftasında bebeğiniz bir mercimek tanesi boyutlarına ulaşırken siz de erken hamilelik belrtileri yaşamaya devam ediyor olabilirsiniz. Eğer hala bir egzersiz ve beslenme programı oluşturmadıysanız, hamileliğinizi öğrendikten kısa bir süre sonra bile olsa size iyi gelecek bir rutin oluşturmaya başlayabilirsiniz. Eğer fazla kilolu olduğunuzu düşünüyorsanız ya da özel bir beslenme gerektiren bir sağlık durumunuz varsa, bir beslenme uzmanına danışarak hamilelikte beslenme konusunda öneriler alabilirsiniz.

Hamileliğin 6. haftasında bebeğin durumu
Hamileliğin 6. haftasında embriyonun boyu 3-5 mm boyutlarına ulaşır. Şimdiye kadar temel olarak oluşmuş olan dolaşım sistemi artık küçük kalbine kan pompalamaya başlamıştır. Yaklaşık 2 milimetreyi bulan kalp, embriyonun tüm vücudunun büyük kısmını kaplıyor. Sizinkinin yaklaşık iki katı kadar hızla atan kalbi, ilerleyen haftalarda da hızlı bir şekilde gelişmeye devam edecek. Bebeğinizin ellerini, kollarını ve bacaklarını oluşturacak olan yapılar, gövdesinin iki yanında tomurcuklanmaya başlamıştır.

Bebeğin beyin ve sinir sistemiyle birlikte omurgası da temel olarak şekillenmeye başlar.

6 haftalık bebeğin görüntüsü:


Hamileliğin 6.Haftasında Neler Oluyor? 6 Haftalık Bebeğin Görüntüsü, Neler Yemeli Neler İçmelisiniz?
Hamileliğin 6. haftasında annedeki değişiklikler
Artan hamilelik hormonları sayesinde annede birçok fiziksel değişiklik görülebilir. Memelerde hassasiyet, sık idrara çıkma isteği, mide bulantıları, kokulara hassasiyet gibi durumlar ilk haftalarda oldukça normal karşılanır. Bunun dışında kanama, sık sık kusma gibi durumlar olduğunda doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz.

Gebeliğin 6. haftasında bulantılar ve kusma nedeniyle annede kilo kaybı görülebilir. 1-2 kilodan fazla kilo kaybı olmuyorsa, endişelenecek bir durum yoktur. Vücudunuz hamileliğe alıştığında normal kilo artışı sağlayabilirsiniz.

Anne adayı 6. haftada duygusal iniş çıkışlar da yaşayabilir. Bir gün çok neşeli ve enerjikken ertesi gün yataktan çıkmak istemeyebilirsiniz, bu tamamen normaldir. Vücudunuzda gerçekleşen hormonel ve fiziksel değişiklikler bir yana, hamilelik fikri, anne olacağınıza dair düşünceler, hayatınızın nasıl değişeceğine dair duyduğunuz merak ve bazen endişeler de duygu durumunuzu etkileyecektir elbette. Telaşlanmayın, yalnız değilsiniz! Bu durumu eşinizle konuşuyor olmanız en iyisidir, en azından etrafta duygularınızı paylaşabileceğiniz ve keyifle vakit geçirebileceğiniz birileri varsa bu ilk haftalarda kendinizi rahatlatmanız daha kolay olacaktır. Ayrıca beslenmenize dikkat eder ve yeterince dinlenirseniz de fiziksel olduğu kadar duygusal olarak da kendinizi daha iyi hissedeceğinizi unutmayın.

Hamileliğin 6. haftası ile ilgili uzman görüşü:
Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 6. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:
  • “Embriyoda artış baş, yüz gelişimi ve omurilik oluşumu başlamıştır. El ve kol tomurcukları bu hafta sonuna doğru kabartı olarak belirginleşecektir. Embriyoya ait bağırsak gelişimi karın dışında olup daha sonra fizyolojik yerine taşınacaktır. Bu dönemde artık annenin gebelik hormonlarının yükselmesine bağlı bir takım fizyolojik değişiklikler başlar.
  • Annelerde duygusal açıdan hassasiyet bazen sinirlilik ve çoğu zaman ağlamaklı durum görülmesi normaldir. Bu dönemde annenin yaşadığı psikolojik stresler bu durumun daha da atmasına neden olacağı için gebelerin özellikle stresten uzak durması gerekir.
  • Rahmin büyümesine bağlı olarak kasıklarda ağrı adet olacaklarmış gibi gerginlikler olabilir. Büyümekte olan rahmin idrar torbasına basısına bağlı olarak sık idrara çıkma ihtiyacı duyulabilir.
  • Sabah bulantıları, açlık, stres ve yorgunluk hissi bazı gebelerde bu dönemde baş ağrılarına neden olabilir
  • Bağırsak alışkanlıkları değişir. Karında şişkinlik, hazımsızlık ve kabızlık ortaya çıkabilir. Bu dönemi rahatlatmak için az az ve sık sık yemek yeme alışkanlıkları olmalı. Günde en az 2 litre su içmek de bağırsak sorunlarını hafifletmenize yardımcı olabilir.
  • Midede hassasiyet, yanma, ağrı ve bazen de reflü denen yediklerinin ağza gelmesi gibi durumlarda yemek öğünlerinin miktarının azaltılması, yemekler sırasında sıvı tüketiminin azaltılması, yemeklerden 2 saat sonrasına kadar yatar pozisyona geçmemek ve akşam 20.00'den sonra geç saatlere yemek öğünleri bırakmamak gerekir
  • Yemeklerde fazla acı, baharatlı, asitli ve gazlı yiyecek ve içecekleri tercih etmemek gerekir.
  • Beslenme alışkanlıklarımızda protein ve vitamin ağırlıklı beslenmek gerekir.
  • Çiğ et, pişmemiş salam, sosis, sucuk ve pastırmadan uzak durmalı, iyi pişmemiş tavuk ve balıktan uzak durmalıyız.
  • Değişen gebelik hormonlarının etkisi ile göğüslerde hassasiyet ve ağrı ortaya çıkabilir, göğüslerde koyulaşmalar başlar.
  • Değişen metabolik ve hormonal durumdan dolayı anne adayı 12 gebelik haftasına kadar kendini yorgun ve halsiz hissedebilir.
  • Tat ve koku değişimi olduğundan dolayı ağızdan metalik tat veya iştahsızlık bu dönemde sık rastlanan bulgulardır.
  • Anne adayı bu dönemde artık başlamış olduğu 40 haftalık yolculuğu için kendine doktor seçmesi gerekmektedir. Her türlü sorularına doyurucu yanıt veren her zaman ulaşabileceği ve her sorunu rahatlıkla paylaşabileceği doktorunu seçmiş olması gerekir.


-- sponsor içerik --

---