American Journal of Clinical Nutrition'a göre, 40-60 yaş arasındaki kadınların % 4'ü vitamin B12 eksikliği yaşamaktadır. Peki B12 vitamini vücut için kritik bir önem taşır mı?

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri, B12 Vitamininiz Düşük Olabilir!


B12 vitamini eksikliği; alyuvar oluşumu, sinir gelişimini, DNA ve diğer çeşitli bedensel işlevleri yapmak zorunda olduğu için, eksikliği ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Yaşlılık haricinde, bazı ilaçlar ve protein eksikliği gibi çeşitli faktörler de vitamin B12 eksikliğine yol açabilir.

Bu sorunu çözebilmek için önce sorunu teşhis etmek önemli bir adımdır. B12 eksikliğinden haberdar olmak için, belirtilerin farkına varmak gerekir.

" B12 Vitaminin Faydaları ve B12 Vitaminin Önemi "


İşte B12 vitamini eksikliğini gösterebilecek bazı durumlar:



Baş dönmesi

Sık sık baş dönmesi/vertigo atakları ve göz kararması, B12 eksikliğinin ortak bir semptomudur. Eğer oturduğunuz yerden hızla kalktığınızda başınız dönüyorsa ya da yaşla birlikte göz kararmalarınız da artıyorsa bu durum B12 eksikliğini gösteriyor olabilir.

Karıncalanma ve uyuşma hissi
Vücudun her hangi bir bölümünü çok uzun süre sıkıştırırsanız "uyuşma ve karıncalanma" hissetmek çok yaygın bir durumdur. Ancak bunun dışında bu hisleri hissederseniz, B12 eksikliğinden şikayetçisiniz demektir. Bu rahatsız edici his, hücrelerdeki oksijen düzeylerinin düşük olması nedeniyle oluşan sinir hasarının bir sonucu olarak oluşur.

Soluk ten
B12 vitamini, kırmızı kan hücresi üretimine büyük ölçüde yardımcı olur. Eksikliği daha az RBC'ye neden olurken, bu daha sonralardan soluk bir ten rengi ile sonuçlanır. Cildiniz her zamankinden daha solgunsa değerlerinizi kontrol ettirmelisiniz.

Unutkanlık
Cep telefonunuzla konuşurken cep telefonunuzun nerede olduğunu arıyorsanız, en yakın arkadaşlarınızın adlarını unutuyorsanız ya da arabanızı nereye koyduğunuzu her seferinde unutuyorsanız sizde B12 vitamini eksikliği olabilir. Bir süre hafıza egzersizleri yaptıktan sonra hala bu tür problemler yaşıyorsanız B12 seviyenizi kontrol ettirmenizde yarar var.

Hep uykulu ve yorgun olmak
8 saatlik uykudan sonra bile öğleden sonraları uyanık kalmak için mücadele ediyor musunuz? Eğer kronik yorgunluk yaşıyorsanız, B12 vitamini eksikliğinin belirtisi olabilir. Kandaki RBC'lerin daha az olması nedeniyle, hücreler oksijen almak için mücadele ederken size yorgunluk hissi verirler.

Kaslarda zayıflık
Çoğu zaman kadınların yaşadığı kas yorgunluğu günlük hayatın içinde görmezden gelinir. Ancak bu zayıflık hissi sık olmaya başladıysa, o zaman B12 seviyelerinizi test etme zamanı gelmiş demektir.

Gözlerde bozukluk
Işık hassasiyeti, lekelenme, bulanık veya çift görme, B12 vitamini eksikliğine sahip kişiler tarafından yaşanan yaygın problemler arasındadır. Bazı durumlarda bu sorunlar optik sinir hasarına bile neden olabilir.
-- sponsor içerik --

---