Dudak Çatlaması Neden Olur? Dudak Çatlamasına Bitkisel Öneriler
Dudak Çatlaması Neden Olur? Dudak Çatlamasına Bitkisel Öneriler


Dudak çatlaması hangi hastalığın habercisi olabilir? Dudak çatlamasına karşı hangi önlemleri almalıyız?

Dudak çatlaması neden olur? 

Sık sık çatlayan hem görünüşümüz açısından bizi rahatsız eden hem de fiziksel acı veren dudak çatlamalarının en büyük sebeplerinden biri cilt kuruluğu veya soğuk havalardır.

Güneş ışığı en önemli nedenlerden biridir. Özellikle yaz aylarında bolca maruz kaldığımız güneş ışınları vücudumuzdaki nemi buharlaştırarak dudaklarımızı kurutur ve çatlatır. Gün içinde yeteri kadar su tüketilmediğinde hücrelerin susuz kalması dudak kuruluğuna ve çatlaklarına neden olur.

Kullanılan bazı kozmetik ürünleri de dudaklarınızı çatlatabilir. Sağlıksız kozmetik ürünleri dudak yapınıza zarar vererek mikrop kapmanıza neden olabilir.

Sürekli olarak ıslatılan dudaklarda çatlar. Tükürüğünüzle sürekli ıslattığınız tükürük çok hızlı buharlaşma özelliğine sahiptir. Sürekli tekrar edildiğinde dudaklarımızda inanılmaz bir kuruluk ve yaralar oluşabilir.

Genellikle uyurken ağızdan alınan nefeste dudak kuruluğuna ve çatlamasına neden olabilir. Burun tıkanıklığı yüzünden ağızdan nefes alan kişilerinde dudakları kurur ve çatlar. 

Dudak çatlakları için bitkisel çözümler:


1) Hızlı Emilen Hindistan Cevizi Yağı

Tarih boyunca tropik bölgelerde insanların hem beslenmesi hem de tıbbi ihtiyaçları için kullanılan hindistan cevizi dudaklara da oldukça faydalıdır.

Hindistan cevizinin içinde çok nadir buluna bir yağ türü vardır. Çoğu hayvan ve bitki yağı uzun zincirli yağ asitlerinden oluşur. Fakat hindistan cevizi yağı farklı uzunluklardaki ve orta zincirli yağlardan oluşur. Bu farkı şöyle anlatabiliriz. Uzun zincirli yağlar kolestrolü arttırırken, hindistan cevizi yağı kolestrolü etkilemez. Bu nedenle hindistan cevizi yağı, etkin bir kolestrol düşürücü olarak da kullanılmaktadır.

Ciltteki yağ oranını dengeleyen içeriği ile hindistan cevizi kuru ve çatlamış dudakların tedavisinde de kullanılır. Orta zincirli yağlardan oluşan hindistan cevizi yağı cilt tarafından kolay ve hızlı emilir. Ayrıca yağda çözülen E vitamini gibi vitaminlerin de emilimini kolaylaştırarak antioksidan etkisi yaratır.

2) Ferahlatan Su Kaynağı Salatalık

Salatalık cilt sağlığı içinde bakım kürü olarak kullanılan bir sebzedir. Cilt maskeleri eşliğinde yüz, göz çevresi gibi bölgelerde kullanılan salatalık ile cildin ferahlatılıt, gözeneklerin açılır ve nemlendirme sağlanır. Özellikle göz altı şişkinlikleri için kullanılan salatalık cilt güzelliğinde için mucizevi etkiler yaratır. Göz altları da dudaklar gibi hassas bir cilt yapısına sahiptir. Göz altları için kullanılan salatalık çatlamış ve kuru hassas dudaklar için de kullanılabilir.

Salatalığın %90’ı sudan oluşur. Bu nedenle çiğ salatalık dilimleri dudaklara press şeklinde uyguladığında dudakların nem kaybı geri kazandırılabilir. Ayrıca salatalıkta bulunan c vitamini, doğal kollajen ve dudak dokusunun yapısına esneklik veren bağ proteinlerinin üretilmesini sağlayan askorbik asit ile dudaklar ihtiyacı olan neme kavuşur. Dudakların; kafeik asit ve güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınlarından olumsuz etkilenmesini engelleyen salatalık, aynı zamanda antioksidan etkisi ile dudakları rahatlatır.

Her gün ince dilimler şeklinde kesilen salatalıkları 5 ila 10 dakika kadar dudaklara uygulayarak bekleyiniz. Kuruduktan sonra ılık suyla dudakları yıkayabilirsiniz.

3) Yumuşatıcı Özelliği ile Mango Tereyağı

Hindistan cevizi yağı gibi tropikal bir meyve olan mango da çatlak ve kuru dudakların tedavisinde kullanılıyor. Mango ağacının çekirdeklerinden çıkarılan mango tereyağı yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılıyor. İçerisinde bulunan zengin yağ asitleri sayesinde nemlendirici etki yaratan mango tereyağı aynı zamanda yumuşatıcı bir etki yaratır.

Mango tereyağı çoğunlukla oleik ve stearik asitlerden oluşur. Mango tereyağının dudakları yumuşatıcı ve nemlendirici etkisi de buradan gelir. Bu iki asit sayesinde sebum oluşumu hızlanır ve çoğalır. Oleik ve stearik asitler de dudaklarda yalıtım sağlayarak nemi dudaklara hapseder.

Mango tereyağı dudaklara doğrudan krem gibi sürülerek kullanılabilir. Düzenli kullanıldığında dudaklarda kalıcı bir yumuşaklık yaratır ve dudakların kurumasını, çatlamasını engeller.

4) Nem Deposu Aloe Vera

Halk arasında sarısabır olarak bilinen aloe vera cilt hücrelerini yenileyen yapısıyla günümüzde en sık kullanılan bitkiler arasındadır. Aloe vera kabızlık, ülser gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra ciltte oluşan yara ve yanık deformasyonlarında da oldukça etkilidir. Anti bakteriyel özelliği ile enfeksiyonlu rahatsızlıklarda da kullanılır.

Mango tereyağı gibi aloe verada da oleik ve stearik asitler ile bol miktarda su molekülleri bulunmaktadır. Aloe vera bitkisi jel haline getirilerek dudak çatlamalarının tedavisinde ve kuru dudakların oluşumunun engellenmesinde kullanılabilir.

Aloe vera higroskopik özelliği ile hassas dudak yapısı için harika bir nemlendiricidir. Aloe vera aynı zamanda kuşburnu yağı gibi elastin ve kolajen üretimine yardımcı olabilecek uçucu yağlar içerir. Bu nedenle dudak yapısını beslerken nemi içeri hapseden bir etkisi vardır.

5) Dudakların Doğal İhtiyacı Sebum

Dudak çatlakları ve kuru dudaklar için en iyi çözüm dudaklarda bulunan yağ bezlerinin sebum üretmesini sağlamaktır. Sebum, cildin nem ihtiyacını karşılayan doğal bir yağ enzimidir. Sebum üretimi sağlanan ciltte nemli ve yumuşak bir yapı oluşur. Dudaklarınız yeterinde sebum üretemiyorsa ve kuruyorsa bunu engellemenin en kısa yolu, bu enzimi üreten kısımlardaki sebumu alarak dudaklarınıza uygulamanızdır. Bunun için burnunuzun altında yada burun kenarlarında oluşan sebum yağlarını ovup oradan alarak; dudaklarınıza uygulayabilirsiniz. Uygulamayı yavaş hareketler ile masaj yaparak gerçekleştirmelisiniz.
-- sponsor içerik --

---