Anne Sütünün Bebeğe Yetmediğinin Anlamanın Yolları
Anne Sütünün Bebeğe Yetmediğinin Anlamanın Yolları


Anne Sütünün Bebeğe Yetmediğinin Anlamanın Yolları

Annelerin en merak ettiği konu Acaba sütüm bebeğime yetiyor mu? hazır mamada vermeli miyim?

Anneler doğdukları andan itibaren bebeklerinin yeterli beslendiğinden emin olmak ister. Fiziksel ve zihinsel gelişim için en güvenli ve besin değeri yüksek anne sütüyle beslenen bebeklere sütün yettiğini anlamak ise başlı başına bir problemdir. Bunun için bebeğinizi iyi tanıyıp verdiği işaretlere ve hareketlerine göre davranmanız gerekir.

Bebeğiniz emerken çok çaba harcıyor ve güçlü bir şekilde emerek göğüs ucunuzda sızıya sebep oluyorsa süt miktarınız az olabilir. Daha çok emebilmek için çaba harcıyor demektir. Bu durumda bebeğiniz emmekten yorulabilir ve doymadan emmeyi bitirir. Kısa bir süre sonra ise açlık belirtileri gösterir ve huzursuzlaşmaya başlar.

Bebekler genellikle uyandıklarında acıkırlar ve annelerini emmek isterler. Özellikle 3. aya kadar bebeğiniz 1-2 saat aralıklarla emmelidir. Emdikten sonra rahatlar ve uykuya dalar. Eğer bebeğiniz emdikten sonra rahatlamıyor ve uyuyamıyorsa sütünüz yetmiyor olabilir.

Bebekler doğduklarında vücutlarında ödem vardır. Dolayısıyla ilk ay ortalama 1 kilo kaybedebilirler. Bu durum normaldir. Ancak 1. aydan sonra gerektiği kadar anne sütü alan ve beslenen bebekler ayda ortalama 1 kilo alır. 

Eğer bebeğinizin kilosu gerektiği kadar artmıyor, boy uzaması ve fiziksel gelişimi sağlıklı bir bebeğe oranla geride kalıyorsa sütünüz yetersiz olabilir.

Bebekler özellikle ilk 3 ayda günde 6-7 adet bez kirletir. Anne sütü hazmı kolay bir besin olduğundan bebeğiniz emdikten yaklaşık 1 saat sonra bezini kirletir. Eğer daha az bez kirletiyorsa beslenmesi yetersiz olabilir.

Bebeğinize sütünüzün yettiğini anlamanın bir yolu da kendi bedeninizi gözlemlemektir. Emziren anneler, 2 saatte bir süt üretimi sebebiyle göğüslerinde ağırlık ve doluluk hissederler. Bebeğiniz acıktığında göğüsleriniz aynı anda süt vermeye hazır hale gelir. Her anne bunu hissedemez. Ancak saatler geçmesine rağmen süt verme ihtiyacı hissetmiyorsanız göğüslerinizde yeterince süt üretimi yoktur.

Anne sütü bebeklerin direncinin artmasını ve hastalıklardan korunmasını sağlar. Eğer bebeğiniz düzenli olarak anne sütü emmesine rağmen çok sık hastalanıyorsa sütünüz yetersiz gelebilir. Böyle durumlarda bebeğinizi doktora götürüp başka bir sorun olmadığından emin olmalısınız.
-- sponsor içerik --

---