Cep Telefonunuza Gelen Reklamları Şikayet Edin!

Sizde artık reklam mesajlarından sıkıldaysanız bu yazımızı dikkatlice okuyun. Alışveriş; çocuk, yetişkin, yaşlı fark etmeden günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olurken şirketlerde müşterileriyle iletişime geçebilmek için her yolu deniyor. Bunların arasında en çok tercih edilen ise reklam SMS’i atmak. Birçok marka müşterilerini indirimlerden ve kampanyalardan haberdar edebilmek için bu yolu seçiyor.

Reklam mesajlarından rahatsız olan tüketicilerin sayılarının artmasıyla, 1 Mayıs 2015 tarihi itibariyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı izinsiz reklam mesajı gönderimini yasaklandı. Tüketicinin mesaj gönderimini iptal etmesine rağmen SMS göndermeye devam eden şirketler yazılı olarak ıslak imzayla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bildirebiliyordu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yine 2015 yılı itibariyle tüketicilerin şikayetlerini daha kolay bir şekilde iletebilmeleri için Ticari Elektronik İleti Şikâyet Sistemini kurdu.

Cep Telefonlarına gelen reklam mesajlarını şikayet etme


Reklam mesajlarında sıkıldıysanın yapmanız gerekenler oldukça kolay. Bunun için reklam mesajı atmasından rahatsız olduğunuz kuruma iletişim bilgilerinizi 01.05.2015 tarihinden önce verip vermediğinize dikkat etmeniz gerekiyor. Bu tarihten önce vermişseniz reddetme hakkınızı kullanmalı ve kurumu bu yolla bilgilendirmelisiniz. Eğer reddetme hakkınızı kullandıysanız ve kurum hala mesaj atmaya devam ediyorsa yapmanız gerekenler şöyle:

İlk adım olarak internet üzerinden https://tiss.gtb.gov.tr/ adresine T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yapın.

Siteye giriş yaptığınızda yukarıda bahsedilen reddetme hakkınız ile ilgili uyarılar alacaksınız. Bu adımı geçip devam ettiğinizde sistem sizden isminiz telefon numaranız mail adresiniz gibi kişisel bilgilerin yanında şikayete konu ticari elektronik ileti hakkında da bilgiler isteyecektir. Bu kısmı istenilen bilgileri doğru bir şekilde girerek doldurun.

Alttaki adımda şikâyet konuları 5 farklı seçenek ve bir "diğer" butonu ile gösterilmiştir. Şikâyet etmenizin nedenini belirtip bir diğer adım olarak size gelen istemediğiniz ticari elektronik iletinin görüntüsünü sisteme yüklemelisiniz.

Sayfanın en sonundaki taahhütnameyi onayladığınızda sisteme şikâyet başvurunuzu yapmış oluyorsunuz.

Şikayet sonrası süreç


Başvurunuzu yaptıktan sonraki süreç bakanlık görevlilerinin şikayetinizi incelemesi ile başlıyor. Yapılan incelenmenin ardından istenilmeyen ticari ileti gönderen kurum suçlu bulunursa bakanlık şirketle iletişime geçerek şirkete ceza kesiyor ve sizin bilgilendirilmeniz sağlanıyor. Bu 10 dakikanızı almayacak işlem ile sıkıldığınız reklam SMS’lerinden kurtulabilirsiniz
-- sponsor içerik --

---