Gıda İntoleransı Testi Nedir? Gıda İntoleransı Nedir?

Gıda İntoleransı Testi Nedir? 

Sağlıklı olduğunu sandığımız birçok besin vücudumuzda olumsuz etkilere sebep olabilir. 
Protein kaynağı olarak tükettiğimiz besinler vücudumuz tarafından sindirilemediği zaman vücut bu proteinlere tepki vermeye başlar. Vücudumuzun verdiği bu tepkiye "Gıda İntoleransı" denir.

Gıda İntoleransı Nasıl Oluşur?


Besinler ağızda parçalandıktan sonra mide asitleri ve hareketleri ile bağırsağa geçer. Bağırsakta bulunan çeşitli enzimler aracılığıyla en küçük parçalara kadar ayrışırlar. Bu ayrışma esnasında proteinler daha küçük parçalara bölünerek kana karışır. Bu şekilde vücutta gereken yerlerde kullanılmak için yolculuklarına devam ederler. Bu proteinler daha küçük parçalara yani amino aside parçalanamaz ise gıdalar kana parçalanmadan geçer. Bu durumda bakteri, virüs gibi algılanırlar. Savunma sistemini harekete geçirmesi neticesinde vücutta bazı problemler ortaya çıkar. Halsizlik, bağırsak problemi gibi semptomlar oluşur.

Gıda İntoleransı ile Gıda Alerjisi Arasındaki Fark Nedir?


Gıda intoleransı ile gıda alerjisi genellikle karıştırılır. Gıda alerjisi, besine karşı vücudun bağışıklık sisteminin gösterdiği tepkidir. Gıda intoleransı ise besini sindirememekle ilgili bir durumdur. Gıda alerjisinde besin tüketildikten 20 dakika ile 2 saat arasında vücudumuz reaksiyon verir. Gıda intoleransında ise 72 saate kadar kendini erteleyebilir. Gıda intoleransı, gıda alerjisine göre daha yaygındır. Gıda alerjisi kadar hayatı tehdit edici değildir.

Gıda İntoleransı Belirtileri Nelerdir?


Gıda intoleransı belirtileri bir veya birden çok olabilir. Kişiye göre değişkenlik gösterir. Bu belirtiler; kilo almada ve vermede zorluk, uzun süren kabızlık, ishal, bağırsak rahatsızlıkları, sürekli yorgunluk ve halsizlik, ödem, dikkat ile ilgili sorunlar, sebepsiz yere kilo alma ve verme gibi.

Gıda İntoleransı Testi Nasıl Yapılır?


Son derece yaygın olan gıda intoleransı testler yardımıyla saptanabilir. Eski testler yeterince sağlıklı sonuçlar vermiyordu. Daha çok deneme yanılma yöntemine dayanıyordu. Aktif ve pasif intoleransı ayırmak konusunda yetersizdi. Yeni test yöntemiyle aktif ve pasif intoleransı ayırt etmek mümkünleşti.

Gıda intorelansı testi iki çeşittir. Gıda intoleransı var mı yok mu, gıda intoleransı hangi besinlere karşı var sorularının cevaplarını bulmanıza yardımcı olur.

Hassasiyet Nasıl Belirlenir?


Gıda intoleransı testinde et ve et ürünleri, sebze ve meyve türleri, süt ve süt ürünleri, baklagiller ve tohumlar, yağlar, tahıllar, yağlı ürünler, baharat ve soslar, unlu mamüller, içecekler, bitki çayları, yumurta ve yumurta mamülleri gibi besinler yer alır. Parmak ucundan kan alınır ve incelenir. Bu inceleme sonucunda hangi besinlere karşı hassasiyet olduğu belirlenir. Bunun sonucunda bir beslenme planı oluşturulur. Test sonuçları 1 veya 2 hafta içinde açıklanır.

Besinler kırmızı, sarı ve yeşil sütunlar halinde listelenir. Kırmızı sütundaki besinler 3 ay hayatınızdan çıkarılır. Sarı sütundaki besinler haftada bir veya iki kez tüketilmesi gereken besinlerdir. Yeşil sütundaki besinler hassasiyet olmayan besinlerdir. Böylece hangi gıdaların tüketilip hangi gıdalardan uzak durulması gerektiği belirlenmiş olur.

Hamileler Testi Yaptırabilir mi?


Gıda alerjisinde olduğu gibi besinler hayatımızdan tamamen çıkarılmaz. Gıda intoleransı testinde açlık veya tokluğun bir önemi yoktur. Test sonucunu etkilemez. 2 yaş üzeri çocuklar ve bağışıklık sistemiyle ilgili bir sağlık sorunu olmayan kişilere uygulanır. Gebelik dönemi testin doğruluğunu etkileyebileceğinden bu dönemde yapılması önerilmez.

Doktora başvurmadan çocukların diyetlerinde herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır. Araştırmalara göre çok sayıda kişi test sonuçlarına göre hazırlanan besin planına uyarak şikayetlerinden kurtulmuştur. Gıda intoleransı test sonuçları yüksek çıkanlar 1 yıl sonra tekrar test yaptırmalıdır.
-- sponsor içerik --

---