Hangi Besinler Bebeğe Gaz Yapar?
Hangi Besinler Bebeğe Gaz Yapar?


Hangi Besinler Bebeğe Gaz Yapar?

Anne babaların kabusu olan gaz sancısı problemi çoğu bebekte görülür. Bebeğinizin gaz sorunu yaşamasının asıl nedeni aldığı besinlerdir. Dolayısıyla bebeğinize gaz yapan besinlerin neler olduğunu bilirseniz bu sorunu daha az yaşamasını sağlayabilirsiniz.

Bebeklere gaz yapan besinler Nelerdir?

  • Anne sütü: Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütü vermelisiniz. Anne sütünde bebeğin ihtiyacı olan herşey var. Hazmının kolay olması da anne sütünü daha avantajlı hale getiriyor. Ancak bazı durumlarda anne sütüne gaz yapan bakteriler bulunabilir. Bu durum annede görülen gaz problemleri, kahve, sigara, turunçgiller ya da gazlı içeceklerin anne tarafından tüketilmesine bağlı olarak gelişiyor. Yediğiniz ve içtiğiniz şeyler anne sütüyle bebeğinize de geçer. Dolayısıyla emzirdiğiniz süre boyunca gaz yapan besinlerden uzak durmalısınız.
  • İnek sütü: İnek sütü hem bebeğinize hem de size gaz yapabilir. Bu nedenle özellikle bir yaşına kadar bebeğinize inek sütü vermeyin. Emzirdiğiniz süre içinde siz de inek sütü tüketmeyin.
  • Yoğurt: Bebeğinizin gelişimi için gerekli olan yoğurt içeriğindeki laktoz sebebiyle bebeğinize gaz yapabilir. Bu durumda bebeğinize laktozsuz yoğurt veya probiyotik yoğurt yedirmeyi deneyebilirsiniz.  
  • Baklagiller: Nohut, fasulye, mercimek, bakla, barbunya gibi baklagiller besleyici olmalarına rağmen bebeğinize gaz yapabilir. Baklagilleri haşlayıp ezerek bebeğinize yedirebilirsiniz ancak gaz sorununu önlemek için haşladığınız baklagillerin suyunu süzdükten sonra 1 gece daha soğuk suda bekletin. Eğer suda bekletmeye zamanınız yoksa haşlama suyuna bir tatlı kaşığı kadar karbonat da atabilirsiniz. Bu sayede bebeğiniz gaz sancısı çekmez.
  • Sebzeler: Brüksel lahanası, enginar, lahana, brokoli gibi sebzeler de bebeklere gaz yapar. Bu sebzeleri haşlama suyuna bir miktar kimyon katarak pişirirseniz gaz miktarı azalır. Ayrıca bebeğinize yedirdiğiniz sebzelerin organik ve taze olmasına da özen gösterin.
  • Meyveler: Erik, elma, armut, şeftali gibi meyveler bebeklere gaz yapabilir.

Bebeğinizde ki Gaz problemini çözün!


Bebeğinizin gaz sorunu varsa onu rahatlatmak için şunları yapın:

Bebeğinizi sırt üstü yatırın ve bacaklarını sanki bisiklet pedalı çeviriyormuş gibi hareket ettirin.
Yüzükoyun kucağınıza yatırın ve sırtını dairesel hareketlerle sıvazlayın.
Omzunuzda dik pozisyonda tutun ve sırtına hafifçe vurun.
-- sponsor içerik --

---