Bebeklerde Kabızlık Sorununun Nedenleri ve Çözümleri


Kabızlık, hepimizin belirli dönemlerinde yaşadığı sorunlardan bir tanesidir. Özellikle bebeklerin 6. ayından itibaren katı gıdalara geçiş yapmaya başlaması ile birlikte ortaya çıkan kabızlık, bazı durumlarda 1 yıl kadar sürmektedir.

Bazı bebeklerde kronik hale gelen kabızlık, hem annelerinin hem de bebeklerimizin kabusu olabilmektedir. Bebeğinizin bağırsak ve mide sisteminde ortaya çıkan bu sorun beslenememe, huzursuzluk ve günlerce çekilen karın ağrısı gibi olumsuz durumları doğurabiliyor.

Kabız olan bebekleriniz acıma korkusu ile tuvaletlerini yapmaktan korkarlar. Bunun için damarları genişletici ve rahat yapmasını sağlayıcı yöntemler uygulamak faydalı olacaktır.

Kabız Olan Bebekler İçin Neler Yapılabilir?

Ilık suda banyo yaptırmak bu yöntemlerden bir tanesidir. Bebeğinize duş aldırırken ılık suda 15-20 dakika kadar oturtun ve kaslarının gevşemesini sağlayın. 

Halk arasında yaygın olan ve en sık kullanılan yöntemlerden bir tanesi de bebeğin poposunu yağlamaktır. 

Genelde zeytin yağı ile bebeklerin popolarının yağlanması yaygın bir yöntemdir. Uzmanlar ise yağlamanın çözüm olabileceğini ancak zeytinyağı yerine vazelin ya da gliserin sürmenin daha doğru olduğu belirtmektedirler.

Siz hangi yöntemi isterseniz deneyebilirsiniz, ancak önemli olan o bölgeye zararsız bir yağ sürmek ve rahatlatmaktır. Zaman zaman dıştan sürmek fayda sağlamıyor, bu nedenle kulak pamuğu çubuğu ile 1 santimetre kadar içeri doğru sürmek daha olumlu sonuçlar sağlayabilmektedir.

Yine diğer bir yöntem de bebeğinize egzersiz yaptırmaktır. 

Bebeğinizin bacaklarını karna doğru bastırıp çekin, bu küçük egzersizler bebeğinizin rahatlamasını ve karın içi basıncının artmasını sağlayacaktır. Yine bebeğinizin sırtına hafifçe masaj yapmanız da iyi gelebilir. Masaj yaparken sırtını saat yönünden sağa sola küçük hareketlerle ovmalısınız.

Kabızlık denince bebeğinizin dışkısını ıkınarak ya da zorlanarak yapmasından bahsetmiyoruz. Bebeklerin ıkınmasında bir mahsur yok. 

Ancak çocuğunuz birkaç gün dışkısını yapmıyorsa asıl o zaman kabızlık sorunundan bahsedilebilir.


Yeni doğan bebekler günde 7-8 kere dışkı yapabilirler. Zaman ilerledikçe bebek anne sütünden daha fazla faydalanmak için dışarı attığı maddeyi azaltır, bu da dışkı sayısını azaltmak anlamına gelir. 

Bir süre sonra çocuk bu sayıyı ikilere, üçlere indirebilir. Hatta gün aşırı da yapabilir. Bu çocuğun artık doymamaya başladığının belirtisidir. Bu durum kabızlık anlamına gelmez. Bunlar kabızlık anlamını taşımamaktadır. 

Ancak bebeğiniz dışkısını normalde olduğu gibi sayı ve kıvam itibariyle beklediğiniz gibi yapamıyorsa, uzun süre biriktirerek ve uzun aralıklarla, çok basınçlı ve çok fazla yapıyorsa mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Kabızlığa Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Kabız olan bebeklerinizde bu duruma neden olan medikal bir hastalık bulunmuyorsa beslenmede daha fazla lifli gıda ve suya yer vermek yeterli olacaktır. 

Anne sütü alan bebeklere ek su verilmesi önerilmez ama ek gıdaya geçildiğinde ek su vermek şarttır. 

Öğün aralarında verilecek suya ek olarak püresi ile beraber sıkılmış erik suyu, elma suyu, armut suyu, şeftali suyu verilebilir.  

En az 4 aylık olan bebekler günde 60-120 mililitre meyve suyu alabilir. 4-8 aylık bebekler ise meyve suyunu 180 mililitre kadar tüketebilirler. 

Pirinç unu yerine tam tahıllı katı gıdaların tüketilmesi de ek lif sağlar, dışkı içinde su tutulmasına yardımcı olur. 1 yaşına kadar bebeklere anne sütü dışında süt verilmesi önerilmemektedir. 

Ancak bu inek sütü ile evde mayalanacak yoğurt kabızlığın çözümüne yardımcı olacaktır. 

Eğer bu şekilde probiyotik alınamıyorsa, ek probiyotik preparatlarının da doktor kontrolünde kullanılması beslenme yolu ile kabızlığın çözümüne büyük ölçüde destek sağlayacaktır.
-- sponsor içerik --

---