Deli Bal Nedir? Deli Bal'ın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Karadeniz yaylalarında açan rengarenk "avu" çiçeğinden şifa kaynağı bir bal üretiliyor. Ölçülü tüketildiğinde tansiyon ve diyabete iyi gelen "deli bal", fazla tüketilirse ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor hatta öldürebiliyor!

Deli bal, bugüne kadar duyup duyabileceğiniz en sıra dışı bal aslında. Çünkü kendisi ne kadar şifalı olsa da yanlış kullanıldığında çok ciddi zararlar verebiliyor, insan sağlığını tehlikeye atıyor.

Arıların, orman gülü olarak anılan, genelde mor ve tonlarında renklere sahip olan ama farklı türlerinde sarı ve beyaz renklerin de görülebildiği çiçeklerden elde ettiği bu bal, ülkemizde Karadeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde, özellikle Doğu Karadeniz'de çokça üretiliyor.

Tadı, bildiğimiz diğer tüm ballara göre acı olduğu için "acı bal" ya da fazlası bünyede olumsuz etkiler yarattığı için "tutan bal" olarak da anılıyor.

Piyasada deli bal olarak birçok farklı bal satılsa da, gerçek bir deli bal, tadı dışında renginden de anlaşılabiliyor. Çünkü yine bildiğiniz tüm ballara göre daha koyu renk, hafif kızıla çalan kahverengimsi bir renge sahip bu bal.

Karadeniz'de sadece haziran ayında açıyor. Aroması ile arıları kendine çekiyor. Orman gülü olarak bilinen avu çiçeğinden "deli bal" üretiliyor.

Halk dilinde avu balı diye bilinen deli bal senenin sadece 15 günü üretiliyor. Bu balın en önemli merkezlerinden birisi Korgan Yaylası.

"Avu çiçeği" maviden pembeye birçok rengi Karadeniz yaylalarını süslüyor. Bu çiçeklerden üretilen bal, doyumluk değil, tadımlık.

Kararında tüketildiğinde şifa kaynağı. Ancak fazla tüketilirse ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Kutlu, "Halkımız deli balı aslında diyabette tansiyon düşürmek için ve mide hastalıklarında kullanıyor. Fakat çok az miktarda yenildiği zaman problem olmamasına rağmen bir çay kaşığı veya tatlı kaşığından fazla yenildiği zaman ciddi tablolara yol açabiliyor." dedi.

Nadir bulunan "deli bal" kilosu 300 liradan alıcı buluyor.
-- sponsor içerik --

---