Göktaşı Nasıl Belli Olur? Diğer Taşlardan Nasıl Ayırt Edilir?


Göktaşı Nasıl Belli Olur? Diğer Taşlardan Nasıl Ayırt Edilir?

Göktaşları %70'i okyanuslara düşerek okyanus sularına gömülse de %30 luk bir oran Karaya düşmektedir. Yani sizin de çevrenizde göktaşı bulma ihtimaliniz var. Göktaşı nasıl anlaşılır sorusu son zamanların en fazla araştırılan başlıklarından biri haline geldi. 

Gök taşı, gezegenlerin arasında devinen ve zaman zaman, tümüyle gaz durumuna geçmeden yeryüzüne ulaşan, düşen her türlü katı cisim olarak biliniyor. Bilim insanları, bir taşın göktaşı olup olmadığını çeşitli analizlerle kolayca anlayabiliyor. Fakat bazı temel adımlarla sizler de bir nesnenin gök taşı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Peki, gök taşı nasıl anlaşılır? İşte, gök taşı nasıl anlaşılır sorusunun detaylı cevabı… 

Göktaşı nasıl anlaşılır? 

Güneş sistemimizde güneşin etrafında dönen milyarlarca, muhtemelen trilyonlarca avare nesne var. Bu uzay yolcuları gezegen olarak adlandırılamayacak kadar küçüktür ve kuyruklu yıldızların, asteroitlerin, meteoritlerin ve göktaşlarının isimleri Dünya’ya ulaşmaları durumunda verilir. 

Adlandırma ve işaretleme sonucunda hangisinin hangisi olduğunu anlamak kolaydır. Öncelikle uzay boşluğundan dünyamıza düşebilecek gök cisimlerine şöyle bir bakalım. Araştırmacı meteorologlar bu nesneleri tespit etmek, gözlemlemek ve izlemek için doppler radarını kullanırlar. 


Göktaşı Nasıl Belli Olur? Diğer Taşlardan Nasıl Ayırt Edilir?


Bu külçeleri keşfetme şansını en üst düzeye çıkarmak için, en basit olanı, örneğin karla veya arzuyla kaplanmış nispeten muntazam yüzeylerin çaprazlanmasıdır. 

Bunlar, Antarktika’nın geniş beyaz alanları gibi sıcak veya donmuş çölleri içerir. Aslında, bu seyrek nüfuslu bölgelerde, toprağa alınabilecek tek taşlar, gökten düşenlerdir. Bulduğunuz taşın bir göktaşı olduğu ve bozulduğu durumda, küçük metalik taneciklerin içine girmesi halinde istisna dışında ayırt edilebilir. 

Dahası, eğer bir kondrit ise (Yeryüzünde bulunan meteorların yaklaşık% 86‘sı), çoğunlukla desilikten oluşan dekomuzlar, küçük milimetrik veya submembermometrik boncukların varlığını fark edeceksiniz. Karasal kayalardan neredeyse yoksun bir özellik. 

Göktaşı Nasıl Belli Olur? Diğer Taşlardan Nasıl Ayırt Edilir?

Sahip oldukları gerçeği, meteoritleri ortalama olarak çoğu karasal kayaçtan daha yoğun hale getirir. Bununla birlikte, Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nden Mathieu Gounelle gibi uzmanlar, suya dalma yoluyla değerlendirmenin yanı sıra, manyetizmalarını özelliklerinin bozulmaması için bir mıknatısla test etmelerini öneriyorlar.

 En titiz bir nikel testi yapabilir. Yeryüzündeki metallerin aksine, varlığı göktaşları içinde gerçekten sistematiktir. 


GÖKTAŞI DİĞER TAŞLARDAN NASIL AYIRT EDİLİR?

Göktaşını diğer cisimlerden ayırt etmenin birkaç yolu vardır:

Göktaşı, genellikle yeryüzüne düştüğünde, üzerinde bir iz bırakır. Bu iz, genellikle çakmak taşı gibi parlak ve pürüzsüzdür.

Göktaşı, genellikle diğer kayalardan daha ağırdır.

Göktaşı, genellikle diğer kayalardan daha sert ve daha dayanıklı bir yapıya sahiptir.

Göktaşı Ne kadara satılıyor?

Eğer demir oranı yüksek ise Türkiye'de en fazla gramını 1 dolardan satabilirsiniz. Eğer yurt dışına çıkarabilirseniz 3 dolar, 5 dolara satabilirsiniz. Koleksiyonculara 10 dolar, 20 dolar gibi fiyatlara satma imkanı var. 

-- sponsor içerik --

---