2021 Yılı ve Sonrası Takip Edilmesi Gereken Kripto Paralar Hangileri?
2021 Yılı ve Sonrası Takip Edilmesi Gereken Kripto Paralar Hangileri?


2021 Yılı ve Sonrası Takip Edilmesi Gereken Kripto Paralar Hangileri?


Son günlerde sosyal medyada "to the moon" (aya doğru) cümlesini, bir köpeğin görüntüsünü (doge coin) ve Elon Musk adını sıkça duyuyorsunuzdur. "Çok riskli bir piyasa - bu kripto para birimleri tutmaz" denirken, şuan içinde yatırım yapan ve ciddi gelirler elde edenler var. Sosyal medyada Kripto paraların artık sıkça konuşulması ve Elon Musk gibi popüler isimlerin desteklemesi Kripto paraların tabana inerek geniş kitlelere hitap etmeye başladığının en önemli göstergesidir.

Küresel finans piyasası kripto paraları çoktan kabul etti ancak geçmişte yapılan olumsuz yorumlardan dolayı şimdilik bunu resmi olarak açıklamaktan çekinir durumda. Artık kurumsal firmaların kripto paralara yaptığı yatırımlar haberlere düşmeye başladıkça bu olumsuz yorumlar yerini olumlu yorumlara bıraktı. Kripto Para piyasası Elon Musk'ın CEO'su olduğu Tesla Şirketinin yaptığı 1.5 Milyar Dolarlık Bitcoin yatırım haberi ile tamamen ateşlenmiş durumda. 

Bu haber sonrası diğer büyük şirketlerin CEO'larının da kripto para piyasasına yatırım yapacakları haberleri gelmeye başladı. Kısacası kripto para piyasasında artık büyük aktörler yer almaya başlayacak.

Peki Kripto Paralara Yatırım Yapmak İçin Geç Mi Kaldık?


Şuan söz konusu olan fırsatın dışında kalmak veya yükselen yeni ve sonsuz bir piyasanın içinde yer almak. Bunu bilen büyük yatırım şirketleri ve Wall Street devleri harekete geçti. Ardı ardına açıklama yapan şirketler arasında Master Card ve Visa da katıldı. Master Card bu sene içinde Kripto para ödemeleri kabul edeceğini ve Visa gibi kredi kartı kuruluşlarının yakında kripto paraları ile işlem yapılabileceğini duyurdu. Bu da kripto paraların herkesin cebine basitçe ulaşacağı ve tabanda kabul göreceğini gösteriyor. Geç kalınsaydı bu hamleleri yeni yapan büyük kuruluşlar şimdi harekete geçmezdi. Demek ki daha yolun başındayız. 

Bitcoin, Ethereum ve DiğerleriKripto para dünyasında daha yeni olanlar başta Bitcoin ismini biliyor. 2009'dan beri işlem gören Bitcoin, o zamandan bu zamana kadar en değerli, en bilinen ve kripto para bilincini oluşturan ilk coin olarak görülüyor.Ancak tabi ki şuan piyasada işlenmekte olan binlerce farklı coin bulunmakta ve birçoğu son aylarda inanılmaz kâr bırakmış durumda. Bitcoin'den sonra en çok bilinen ve coinler arasında ikinci sırayı alan Ethereum (Ether coin) teknoloji altyapısı sayesinde sadece ödeme birimi olarak değil, birçok farklı alanda kullanabilir bir sisteme sahip. 

Tabi ki zaman içerisinde gelişen Blockchain (Blok zincir teknolojisi) yeni sistemler ortaya çıkarmış ve geliştirmeye de devam etmektedir. Yakın zaman içinde daha duymadıysanız Polkadot (DOT coin), Stellar (XLS Coin), Chainlink (Link), Litecoin (LTC), AVAX, AAVE, Binance Coin (BNB), Cardano (ADA Coin) ve SafePal (SFP) gibi coin isimlerini sıkça duyacaksınız. 

Bunların hepsinin farklı bir amaç ile hayata geçtiğini ve hedeflerinde geleceğe dair özel teknoloji altyapıları olduğunu da takip ederek öğrenebilirsiniz.

Hangi Kripto Parayı Almalıyız? Hangi Kripto Para Yükselir?


Bunu iki satır arasında cevaplamak ne benim haddime ne de benim uzmanlık alanım. Ancak yatırım yapmak istediğiniz zaman ya amatör ruhla (riski yüksek) ya da profesyonelce (bazen de şans işi) yapmanız gerekecek. Her ne kadar bilinçli yatırım yaparsanız o kadar az zararla çıkmış olursunuz. Ve yatırım yapmanın ilk kuralı da zarar etmemektir. Klasik olarak bir değerin düştüğünde alınması, yükseldiğinde satılması gerektiğini söyleyebilirim (o kadarını tecrübe ettim). 

Tabi yapacağınız yatırımın vadesi de önemli. Kısa vadeli düşünüyorsanız daha çok risk alırken uzun vadeli düşünürseniz daha az risk almış veya riski uzun vadeye yaymış olursunuz. Piyasalar hakkında ben yorum yapmak yerine size bir süredir zevkle takip ettiğim ve yorumlarını takdir ettiğim genç ekonomist Beste Naz Süllü'yü takip etmenizi tavsiye ederim. Kendisi ekibi ile birlikte günlük yorumlar yaparak Youtube kanalında bilgiler paylaşıyor.

Bir Bilişim Uzmanı olarak benim yatırım tavsiyem faydalı ve gelecek vaat eden Blockchain projelere yatırım yapmanız olacaktır. Teknik ve teknoloji açısından bir faydaya hizmet eden Kripto varlıklar var. Bu projelerin geleceği derinden etkileyebilecek teknolojiye sahip olup kalıcı bir yer almasını bekliyorum. 

Bunların hangileri olduğunu söylemek yeniden bir yatırım tavsiyesi vermek gibi olacağı için okuyucularımın Kripto paralarını ayrı ayrı araştırmalarını ve onlara mantıklı gelen yapılara yatırım yapmalarını tavsiye ederim.

Kripto Paralar dünyası artık hayatımızın tam ortasında ve vazgeçilebilir, kısa süreli bir heyecanın çok ötesinde. İçinde olmak, bilinçli olmak gerekir. Takipte kalın, geleceğe yaklaşın!

Ahmet Ataner Şapçı
Bilişim Uzmanı

-Alıntı-
-- sponsor içerik --

---