Başkasına Ait Bir Aracı Araç Muayenesine Götürebilir miyim?


Başkasına Ait Bir Aracı Araç Muayenesine Götürebilir miyim?

Binek otomobillerin 2, Ticari otoların ise her yıl muayene yaptırma zorunluluğu bulunmaktadır. Motorlu ve motorsuz araçların trafikteki teknik yeterliliğini tespit etmek amacıyla yapılan araç muayenesi, TÜVTÜRK istasyonlarından randevu alınarak yaptırılıyor. Muayenenin amacı Araç kusurlarından kaynaklanan kazaların sayısını azaltmak ve trafik güvenliğini sağlamak olarak açıklanabilir. 

Kendi üzerinize olmayan bir aracı yani ruhsatta eşinizin, babanızın, kardeşinizin, çocuğunuzun vs. üzerine gözüken bir aracı araç muayenesine götürebilirsiniz, Ancak bunun bazı kuralları bulunmaktadır. 

Size ait olmayan bir aracı Tuvtürk Muayenesine nasıl götürebilirsiniz? Konu ile ilgili bilgiler yazımızın devamındadır. 


  • Aynı ay içerisinde sadece bir aracı muayene ettirebilirsiniz. Bulunduğunuz takvim ayı içinde istasyona getireceğiniz ilk aracı ek bir belge olmaksızın muayene yaptırabilirsiniz.

  • Yanınızda T.C. kimlik numarasını gösteren nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet gibi belgelerden birisi olmalıdır.

  • 3- Bulunduğunuz takvim ayı içinde istasyonlarda başka bir gerçek kişiye ait aracın muayenesini yaptırmış iseniz, ikinci araca ilişkin muayene talebinizde, ruhsatta belirtilen araç sahibinden alınmış noter onaylı vekaletname aslı gerekmektedir. Vekaletnamede aracı muayeneye getirecek kişilerin T.C. kimlik numaraları, isim ve soy isimleri belirtilmelidir.

  • 4- İlk muayenesine götürmediğiniz bir aracı muayene tekrarına götürmeniz halinde, o takvim ayındaki vekaletnamesiz araç getirme hakkını kullanmış olursunuz.

  • 5- Vekaletname, bir kişiye ait birden fazla araç için, birden fazla kişi adına düzenlenebilir.

  • 6- Vekaletname dahilinde ilgili araç ya da araçların farklı türden muayeneleri yaptırılabilir. Ancak, vekaletnamede bir geçerlilik süresi belirtildi ise, vekaletname süresi içinde geçerlidir.

  • 7- Vekaletname ile muayeneye getirilen araçlar, muayene başarılı olana kadar vekaletnamede belirtilen kişi/kişiler tarafından muayeneye getirilebilir.

Güncel bilgiler için Tuvtürk çağrı merkezi ile görüşebilirsiniz. 

-- sponsor içerik --

---