Vücudumuzda Bulunan Kemik Çeşitleri |
Vücudumuzda bulunan kemikleri ne kadar iyi tanıyor ve biliyoruz? Vücudumuzda bulunan kemikler ile ilgili yazımızı Nedirkibu.com da sizler için paylaşıyoruz.
Kemik çeşitleri
Yapı bakımından üç çeşit kemik bulunur.
1. Uzun kemikler 2. Yassı kemikler 3. Kısa kemikler
1. Uzun Kemikler
- Boyu eninden uzun olan kemiklerdir.- Vücudun hareketini sağlayan kemiklerdir.
- Kol ve bacaklarda bulunur.- Sarı ilik ve kemik kanalı vardır.
2. Yassı Kemikler
- Yassı görünümlü kemiklerdir. - Sarı ilik ve kemik kanalı yoktur. - Göğüs, kafatası ve kaburga kemikleri yassı kemiklerdir.
3. Kısa Kemikler
- Boyu, eni ve genişlikleri hemen hemen aynı olan kemiklerdir.
- Sarı ilik ve kemik kanalı yoktur.
- Omurga, el ve ayak bilek kemikleri kısa kemiklerdir.
İnsan iskeleti üç bölümde incelenir. Bu bölümler ve bu bölümleri oluşturan kemiklerin adları ve sayıları aşağıda verilmiştir.
Konunun üzerinden tekrar geçecek olursak, İskeletin yapısında bulunan kemikler üç çeşittir.
A) Uzun Kemikler : Kol ve bacaklarda bulunur. Uzun kemiği dıştan saran kemik zarı (periyost) kemiğin enine büyümesini, onarılmasını ve beslenmesini sağlar. Ayrıca periyost kemiğin sertleşmesine de katkıda bulunur.
Uzun kemiğin başı ile gövdesi arasında bulunan kıkırdak tabakası, kemiğin boyuna büyümesini sağlar. Uzun kemiklerin iç kısmındaki kanalda akyuvarların oluşumunu sağlayan sarı kemik iliği bulunur. Kemik başlarını iç kısmı, sünger gibi düzensiz gözenekli bir yapıdadır. Gözeneklerin içinde kırmızı ilik bulunur. Kırmızı kemik iliği, kan hücrelerinin üretildiği iliktir.
B) Kısa Kemikler : Omurgada, el ve ayak bileklerinde bulunur. Sarı ilik kanalı bulunmaz. Yaklaşık olarak eni boyu ve kalınlığı eşit olan kemiklerdir.
C) Yassı Kemikler : Göğüs, kafatası, kürek ve kaburga kemiklerinden ibarettir. Yassı kemiklerde sarı ilik kanalı bulunmaz. Bu tip kemiklerde süngerimsi kemik dokusu sıkı kemik dokusundan fazladır.
Eni ve boyu fazla kalınlığı çok az olan kemiklerdir.
Yassı ve kısa kemiklerin süngerimsi dokuları içinde, uzun kemiklerin baş kısmında olduğu gibi alyuvarların yapımını sağlayan kırmızı kemik iliği bulunur.
Değerli Ziyaretci;
1- Bu konu ile ilgili sorunuz veya tavsiyeniz varsa yorum ekleyerek bizle ve diğer ziyaretçilerimizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.
2- Yorumlarınızda sorduğunuz sorular araştırıldıktan sonra cevaplanacaktır. "Bana Bildir" butonu işaretlemeniz halinde sorunuz cevaplandığında bildirim alacaksınız.
3- Herhangi bir üyeliğiniz yoksa, Anonim Kullanıcıyı seçerek de yorum ekleyebilirsiniz.