Yeni yılla beraber sigara ve alkole de her sene olduğu gibi zam yapılacak. Sigaradan alınan ÖTV'nin yüzde 3 artırılması beklenirken tütün mamullerine bu sene ekstra bir sağlık zammı yapılmayacağı bildirildi.

Sigaraya Zam!


Sigara ve içkiye yeni yıl zammı bekleniyor. 2016’da sigara ve içkiye ne kadar zam yapılacak. 2016 yılının ilk gündemi içki ve sigara zamları olacak. Hükümetin son birkaç yıldır yılın ilk gününde sigara ve içki vergilerinde yaptığı artışın bu yıl da devam edip etmeyeceği 1 Ocak’ta belli olacak. Olası bir içki ve sigara artışının öncü göstergesi, bütçede yer alan ÖTV tahminleri oluyor. Seçimlerden önce TBMM’ye sunulan 2016 yılı bütçe tasarısında tasarısında içkiden alınan ÖTV’nin yüzde 7.5, sigaradan alınan ÖTV’nin de yüzde 3 artırılması planlanmıştı.

Bu rakamlar çok yüksek artışlara işaret etmese de, hükümetin sürpriz bir vergi artışına gitmesinin şaşırtıcı olmayacağı belirtiliyor. Bunun nedeni olarak da, eylem planında yer alan vaatlerin gerçekleştirilmesi için ek kaynağa ihtiyaç bulunması gösteriliyor. Sigaraya sağlık vergisi getirilmesi yönünde ise yeni bir çalışma bulunmadığı belirtiliyor. Medyada sigaraya eklenecek SGK payı ile zamların görülmemiş düzeylere çıkabileceğine yönelik iddialar yer almıştı.

SİGARADA VERGİ 4.14 LİRA

Sigarada üzerinden alınan vergi nispi ve maktu olarak ikiye ayrılıyor. Maktu vergiler de kendi içinde asgari maktu ve maktu olarak ikiye ayrılıyor. 2015 yılının ilk gününde Bakanlar Kurulu 0,1366 lira olan maktu vergi tutarı yüzde 37 artırılarak 0,1866 liraya çıkarılmıştı. Daha sonra yıl içinde de enflasyona göre otomatik güncellendi. Şu anda bir paket sigaradaki vergi yükü 4.14 lira. 2016 yılının ilk gününde maktu verginin her ikisinin de ayrı ayrı artırılıp artırılmayacağı, ya da nispi vergi oranının da değiştirilip değiştirilmeyeceği bilinmiyor. İçkiden alınan ÖTV’de her bir içki türü için ayrı belirleniyor. Bakanlar Kurulu ayrı ayrı artırıyor.

2015’TE SİGARA VERGİSİ YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

2015 yılının başında sigaradan alınan ÖTV için hedef 23.5 milyar liraydı. 2016 yılı bütçe tasarısında bu yıl için beklenen gelir revize edildi. Buna göre Maliye’nin kasasına yıl sonuna kadar 27 milyar liralık sigara vergisi girecek. 2016 yılı için ise 27.8 milyar liralık bir tahmin yapılmıştı. Yani bu yıla göre yüzde 3’lük bir artış öngörüldü. Yüzde 3’lük artış aslında sigaradan alınan ÖTV’nin düşük oranda artırılacağına işaret ediyor. Ancak seçim vaatlerine bütçeye yükü nedeniyle tahminin revize edilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
-- sponsor içerik --

---