Uyurgezerlik Nedir, Uyurgezer Kişiyi Nasıl Uyandırmalısınız?


Uyurgezerlik
06-12 yaş arası çocuklarda daha sık rastlanan bu rahatsızlık uzmanlar tarafından tam olarak bir hastalık olarak nitelendirilmiyor. Sorun ise, doğru yatış pozisyonunun bilinmemesinden kaynaklanıyor. Bilim insanları uyurgezerliğin bir hastalık olmadığı konusunda hemfikirler. Uyurgezerlik, rüya görülmeyen derin bir uykudan irkilerek uyanma probleminin sonucu olarak tanımlanıyor.

Uyuyamama sorunundan daha çok uyanamama sorunu olarak öne sürülen bu rahatsızlık, kişinin dilediği an kalkamaması ve kalktığı an da ise, hareketlerini kontrol edememesi durumunu gösteriyor. Bu sorunla karşılaşan kişi doğru yatma pozisyonunu yakalayamadığı için sürekli rahatsız uyuyor ve sonrasında uyanma problemi ile birlikte bilinçsiz bir şekilde hareket ediyor.

Uyurgezer birini nasıl uyandırmak gerekir?

Uyurgezerler genel olarak gözleri açık bir şekilde dolaşırlar ve hareket ederler, engelli alanlarda da adımlarını bu sayede kontrol edebilirler fakat bilinç tam olarak yerinde değildir.Konuşmalar algılanır, sorular sorduğunuzda cevap almanız mümkündür fakat mantıklı cevaplar çoğu zaman alınamaz.

Uyurgezer halde dolaşan kişinin zorla uyandırılması onu en çok sinirlendiren şeydir. Derin bir uyku anında olan uyurgezer kişi sarsılarak değil, belirli süre ile adı söylenerek uyandırılmalıdır. Sürekli takip etmeniz de onu rahatsız edecektir. Arkasından, mesafenizi koruyarak kısık ses ile ona adını söylemeniz yeterli olacaktır. Bir süre sonra uyurgezer durumun farkına varacak ve kendine gelecektir.

Çocukluk Dönemi Önemli

Uzmanlar küçük yaşlardaki birçok çocuğun uyurgezer olduğunu belirtiyor. Yazının başlarında da söylediğim gibi bu rahatsızlığın tek sorunu doğru pozisyonun yaratılmamasıdır. Çocuk uygun pozisyondan sürekli çıktığı için uyurgezer olması normaldir. Yetişkinlerde ise yine aynı şekilde rahatsız bir pozisyon ya da aşırı stres bu rahatsızlığa neden olmaktadır. Gün içerisinde kafaya takılan herhangi bir şey uyurgezerlik esnasında tekrarlanır ve absürt bir şekilde yorumlanır.

Tedavi gerektirmeyen bir rahatsızlıktır fakat rahatsız edici boyutlara ulaşırsa doktorlar tarafından uyku ilaçları önerilmektedir.
-- sponsor içerik --

---