Likopen Nedir, Likopen Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Domatese parlak kırmızı rengini veren likopen bir pigmenttir. Beta karoten gibi likopen de karotenoit ailesinin üyesidir. Karotenoitler meyve ve sebzelerin kırmızı, turuncu ve sarı gibi renkleri olmasını sağlayan kimyasallardır. Likopen karo-tenoitler içinde “ilaç benzeri etkiye sahip” en önemli besin unsurudur. Sadece, yeşil bitkiler ve bazı mikroorganizmalar (bakteriler, mantarlar ve algler) karotenoit üretirler. Hayvanlar ve insanlar ise bu hayati kimyasalları vücutlarında saklarlar.

Likopen, insan plazmasına en yakın karotenoittir. Bu durum belki de, likopenin, insanların savunma sistemlerindeki biyolojik öneminin de göstergesidir. Likopen seviyeleri, çeşitli biyolojik durumlardan ve yaşam şartlarından etkilenir. Likopen, özellikle yağdan zengin dokular olan deride, karaciğerde, testisler ve prostatta bol miktarda bulunur. Sağlığın açısından antioksidanlar vazgeçilmez öneme sahiptir. Çok güçlü bir antioksidan olarak kabul edilen likopen, karotenoitler içinde de özel bir maddedir. Likopenin antioksidan özelliği, beta karotenin iki mislidir.

Likopenin, önemli hücre biyomoleküllerini, hücre duvarını, hücresel yapıları ve özellikle de DNA’yı koruyarak bazı hastalıkları önlemeye yardımcı olduğu düşünülmektedir. Sağlıklı insanlarla yapılan bir çalışmada, likopen ya da domatesli ürünlerin bulunmadığı bir diyetin sonucunda fazlaca serbest radikaller tespit edilmiştir. Likopenli gıdalar yenmesi sonucunda ise oksidasyonda azalma olduğu görülmüştür. Prostat kanserli hastaların düşük likopen seviyelerine sahip oldukları da, yine yapılan araştırmaların işaret ettiği bir bulgudur.

Likopen Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

  • Meme kanserinde, kanserli hücrelerin çoğalmasını azaltabilir.
  • Yüksek serum seviyeleriyle rahim kanseri riskini düşürür.
  • Kolon kanserinden korunmada da etkilidir.
  • Endometriyal kanserinde, hastalıklı hücrelerin çoğalmasını azaltır.
  • Vücudu rahim, özafagus ve karaciğer kanserlerine karşı korur.
  • Ağız kanserine karşı da güçlü bir destektir.
  • Pankreas ve yutak kanserine karşı korur.
  • Prostat kanserinin görülme riskini düşürür.
  • LDL kolesterolünü düşürür. Kalp sağlığını korumaya da yardımcıdır.
  • Alzheimer hastalığını önleyebilir.
  • Osteoporoz riskini azaltır.
  • Cildi korur.


Likopen kaynakları: En önemli likopen kaynakları domates ve domates ürünleridir. Domates, likopen açısından vazgeçilmezdir ve doğadaki en zengin likopen kaynağıdır. Hatta ısıl işlem sonucu domatesin içindeki likopen maddesi arttığı için, domates ürünleri çiğ domatesin kendisinden bile daha iyi birer likopen kaynağı olur. Ayrıca kurutulmuş kayısı, kuşburnu, pembe greyfurt ve karpuz da likopen içerir.

Likopenin yan etkisi var mıdır?
Likopene karşı önlem alınmasını gerektiren hiçbir bulgu yoktur. Ancak sodyum alımına dikkat etmenizi gerektiren bir hastalığınız varsa, domatesli hazır gıdaların bol miktarlarda sodyum içerdiğini unutmamalısınız.

Likopen ve cildiniz: Güneşte kaldıkça, doğrudan güneşe baktıkça hem büyüyüp gelişen, hem de gergin, sert, parlak ve canlı bir görünüm olan kaç besin vardır ki? Muhtemelen domatesin bu şaşırtıcı özelliğinin sebebi de likopendeki sihir. Ve aynı durumun bizim için de geçerli olabileceğini düşündüren pek çok bulgu mevcut. Likopen yağlı dokularda fazlaca miktarda biriken bir maddedir. Eğer domates ve domates ürünlerini bolca tüketirseniz cildinizdeki likopen miktarı da artacaktır. Likopen yoğunluğu yüksek bir cilt, güneş ışınlarından daha az zarar görmektedir. Beslenme uzmanları, likopenin ultraviyole ışınlarına karşı deriyi koruduğunu düşünmektedirler. Ancak domatesin etkisi cildinizi sadece ultraviyole ışınlarından korumak-la sınırlı değildir. Domates, başlı başına bir güzellik kaynağıdır.

Likopen Macar kadınlarmın güzellik sırrıdır: Domates, karpuz, greyfurt gibi kırmızı renkli sebze ve meyvelerde bol bol bulunan bu doğal antioksidan etkili karoteonidin cilt yaşlanmasını engelleyici özelliği yüzyıllardır bilinmektedir.

Balaton Gölü kıyısında yaşayan domates yetiştiricisi Macar kadınların pişmiş domates eriyiklerini yüzlerine sürerek güneşten korundukları, geceleri kullandıkları domatesli kremlerle ileri yaşlarda bile genç görünmeyi başardıkları uzun süredir bilinmektedir. Cilt güzelliği ve likopen ilişkisine gösterilebilecek bir başka örnek ise Sophia Loren’dir. Ünlü yıldızın ilerlemiş yaşına rağmen yüzündeki olağanüstü ışıltılı ve parlak gençliğin sırrı da, domates püresi ve zeytinyağı karışımıyla elde ettiği likopende saklıdır.
-- sponsor içerik --

---