Yüz Felci Nasıl Olur, Yüz Felcinin Belirtileri


Yüz Felci Nedir? Yüz Felci Belirtileri Nelerdir?

Başınıza gelmesini istemeyeceğiniz bir rahatsızlık, Yüze gelen sinir liflerinin zedelenmesi sonucu yüzde hareket kaybına neden olan yüz felci, her yaşta görülebilir.

Hem sağlık hem de estetik açıdan problem yaratan ve kalıcı olabilen yüz felci kabusunuz olmasın. Bu hastalıktan korunmak için dikkat etmemiz gerekenleri bilmemiz önemli. Yüz felcine yakalananlar için de farklı tedavi alternatifleri mevcut.

Yüz Felci Nedir? Yüz Felci Nedenleri Ve Tedavisi


Vücudumuzdaki sinirler hem kaslarımızı kontrol eder hem de dokunma duyusu dahil farklı duyuları algılamamızı sağlar. Sinirler sıkışır ya da hasar görürlerse sinir fonksiyonlarında bozulma meydana gelir. Sinir hasarı sonucu hareket kaybına halk arasında felç, tıpta da paralizi denilir. 

Sinir hasarı ve felç vücudun birçok yerinde meydana gelebilir. Fasyal sinir yani yüzü kontrol eden sinir beyin sapından çıktıktan sonra kulak yakınındaki kanallardan geçerek yüze dağılır. Fasyal sinirin hasarı sonucu, yüz kas fonksiyonlarının kaybına yüz felci ya da bell palsi denir.

Felç tabloları her zaman sinir hasarı sonucu ortaya çıkmaz. Sinirin doğduğu ana merkez olan beyin ya da omurilik hasarlarında da ortaya çıkar. 

Daha ağır olabilen bu vakalarda farklı tablolar görülmektedir. Yüz felci beyin hasarı sonucunda da görülebilmektedir. Fakat bu tablo çoğunlukla Bell Palsi'nden daha ağır seyreder ve iyileşmesi daha uzun süre alır. En sık görülen türü, tüm vücudun yarısını tutan kısmi felçlere eşlik eden yüz felcidir.

Yüz Felci Bulguları


Yüz felci belirtileri; ağzı hareket ettirememe, tükürüğü tutamama, gözü kapatamama, gözde sulanma ve yanma, mimik kaybı, yüz çizgilerinin silinmesi ve konuşma bozukluklarıdır.

Yüz Felci Nedenleri


En yaygın sebebi yüzün uzun süre soğuk ve rüzgara maruz kalmasıdır. Ani sıcaklık değişimleri, tiroid bozuklukları, diyabet, tansiyon yüksekliği, kafa travmaları, orta kulak iltihabı, kulak çevresi ameliyatları yüz felcine sebep olabilir.

Yüz Felci Tanı ve Tedavisi


Yüz felcinin iyileşme süresi sinir harabiyetinin derecesine bağlıdır. Çoğu olgu üç hafta içinde kendi kendine iyileşir. Hastanın vakit kaybetmeden kulak burun boğaz doktoruna gitmesi önemlidir. Tedavide kortizonlu ilaç kullanılır. Yüzde on olguda iyileşme üç haftadan fazla sürer. Bu durumda sinir harabiyetinin derecesinin anlaşılması için hasta EMG'ye gönderilir. Duruma göre fizik tedavi veya cerrahiyle sinir rahatlatma önerilebilir.

Yüz Felcinde İlaç Tedavisi


Yüz felcinde kortizon tedavisi haricinde sinirin harabiyetine yol açan ödemin dağılması için steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar ve sinir iyileşmesini hızlandıran vitamin takviyeleri kullanılabilir.

Yüz Felcinde Fizik Tedavi

İlaca cevap vermeyen yüz felci hastaları fizik tedaviyle iyileşebilmektedir. Fizik tedavide uygulanan sıcak ışın terapisiyle ve masajla yüzde dolaşım arttırma ve rahatlatma yoluna gidilir. Ayrıca egzersiz ve elektrik stimülasyonuyla kasların tekrar fonksiyon göstermesi sağlanır.

Yüz Felci Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler

Yüz felci hastaları yüzlerini soğuk ve rüzgardan korumalı, ani sıcaklık değişimine sebep olabilecek ortamlarda bulunmamalıdırlar. Göz kapaklarının çalışmaması gözde enfeksiyona sebep olabilir. Bunun için doktorun rehberliğinde düzenli göz damlası kullanılmalı ve uyurken göz bandıyla göz kapatılmalıdır.

Faydalı Egzersizler

Doktorunuz ya da fizyoterapistiniz uygun görürse egzersiz yapmak faydalı olacaktır. Gülmek, mum üflemek, balon şişirmek, sakız çiğnemek, ağızda su çalkalamak gibi evde kolaylıkla yapılabilecek aktiviteler iyileşmeyi olumlu yönde etkileyecektir.

Yüz Felcini Önlemek

Yüz felcini önlemek için fazla soğuk ve rüzgarlı havalarda atkı, bere kullanımı önemlidir. Klima karşısında çok kalmanın ve uzun süre arabada açık pencere karşısında kalmanın yüz felcine sebep olabileceği unutulmamalıdır. Saçlar yıkandıktan sonra kurutulmadan soğuğa çıkılmamalıdır.

Aramalar: yüz felci yüz felci belirtileri yüz felci geçirenlerin yorumları yüz felci tedaviyüz felci latince yüz felcine okunacak dua yüz felci egzersizleri yüz felcinin tedavisi yüz felci egzersizleri
-- sponsor içerik --

---